Sfântul Mina, mucenicul lui Hristos, era de origine egipteană și  a trăit în secolul al III-lea, în timpul prigoanei împotriva creștinilor inițiate de împărății romani Dioclețian și Maximian Galeriu. Impactul martiriului său, cu mărturisirea publică a credinței în timpul unei sărbători păgâne, precum și minunile săvârșite de sfintele sale moaște au insuflat o evlavie deosebită a creștinilor față de acest sfânt prăznuit în calendarul ortodox la 11 noiembrie, iar în cel catolic la 24 noiembrie.

Cum a sfârșit Sfântul Mare Mucenic Mina?

Mina era oștaș roman care slujea în armata tribunului Fermilian din Cotyaeum, oraș din Asia Mică. S-a retras din serviciul militar, întrucât condițiile pentru practicarea credinței creștine deveniseră drastice, iar slujbașii erau obligați să-și confirme politeismul prin jertfe aduse în public zeilor păgâni. În pustiu, unde se stabilise pentru rugăciune, la întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care l-a sfătuit pe Mina să se comporte ca un soldat în armata lui Hristos și să meargă să-i înfrunte pe cei care îi prigoneau pe creștini și promovau sărbătorile și ofrandele păgâne ca unic mod de viață.

S-a dus la Cotyaeum în timpul unei celebrări în cinstea zeilor. Și-a proclamat aici credința cu glas tare, astfel încât să fie auzit de mulțime și de guvernatorul cetății. A fost recunoscut ca fost soldat și întemnițat. Ademenit cu promisiuni de funcții și bunuri materiale, amenințat cu chinurile, Mina a rezistat ispitei de a se lepăda de Hristos. Torturat în moduri inimaginabile, cu o cruzime de nedescris, stimulată și de rezistența sfântului, Mina a sfârșit tăiat cu sabia, iar trupul său a fost ars.

Moaștele Martirului Mina îi continuă povestea sfințeniei

Moaștele Sfântului Mucenic Mina, din care se păstrează părticele și în biserici din România, au devenit de-a lungul timpului prilej de pelerinaj. Biserica „Sfântul Mucenic Mina” din București găzduiește aceste relicve sfinte încă din 1874, când au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Mina” din Egipt. Fragmentele sunt așezate într-o raclă special realizată în 1941, iar mai recent, în 2011, o raclă nouă a fost sfințită de Patriarhul României pentru a găzdui moaștele. Relicvele sfinte atrag numeroși pelerini și aduc aminte de viața și sacrificiul martirului creștin.

La Catedrala Mitropolitană din Iași, între sfintele relicve păstrate aici se află și un fragment din moaștele Sfântului Mina, iar în Biserica „Sfântul Mina” din Suceava, două fragmente aduse din Grecia în 2001 sunt cinstite de credincioși. Astfel, prezența moaștelor Sfântului Mina în mai multe locuri din România întărește legătura spirituală dintre mucenic și credincioși, fiind o sursă continuă de mângâiere și speranță.

Tradiția spune că trupul sfântului a fost inițial adunat de sora sa, dus la Alexandria, însă, mai târziu, un semn divin a arătat voia divină că trupul său trebuie îngropat într-un loc anume din deșertul egiptean, lângă Lacul Mariut. Locul a fost descoperit printr-un miracol, când un pastor a observat că oile bolnave se vindecau de lepră după ce treceau printr-un izvor. În urma întâmplării minunate, împăratul Constantin cel Mare (sau, în alte versiuni, împăratul Zenon) a construit o biserică în acel loc, care a devenit faimosul oraș al Sfântului Mina, un loc de pelerinaj și de vindecare, distrus ulterior în secolul al VII-lea.

La aproape 1 km distanta de fostul loc de pelerinaj, patriarhul copt Chiril al VI-lea al Alexandriei a construit o mânăstire care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic prăznuit la 11 noiembrie.

De ce Sfântul Mina e considerat ocrotitorul păgubiților?

Sfântul Mina este considerat ocrotitorul păgubiților datorită minunilor sale prin care a intervenit în mod miraculos pentru a ajuta pe cei nedreptățiți. Una dintre cele mai cunoscute intervenții ale sale exemplifică această protecție. Tradiția spune că un creștin, aflat într-o călătorie, s-a oprit să se închine la biserica Sfântului Mina și a fost primit într-o casă. Gazda, știind că omul are bani asupra sa, l-a omorât și a ascuns trupul făcut bucăți într-un coș. În noaptea care a urmat crimei, Sfântul Mina i s-a arătat ucigașului în chip de ostaș și i-a descoperit fapta, scoțând astfel la lumină nedreptatea.

Sfântul l-a și readus la viață pe cel ucis, arătându-și mila și puterea. Învierea călătorului a fost un moment de slăvire a lui Dumnezeu, dar și o dovadă a dragostei și grijii Mucenicului pentru cei nedreptățiți. Astfel, Sfântul Mina a fost văzut de atunci ca un protector al celor păgubiți, fiind invocat adesea de cei care au pierdut bunuri sau au fost deposedați de ele pe nedrept.

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina

„O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijină pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de argint ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu galbeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină. Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

 

Surse:

https://doxologia.ro/viata-sfantului-mare-mucenic-mina

https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-mina-grabnic-ajutator-pentru-pagubiti-97617.html

https://www.crestinortodox.ro/religie/orasul-sfantului-mina-127017.html

https://ziarullumina.ro/opinii/repere-si-idei/sfantul-mina-mare-facator-de-minuni-176047.html (foto)

https://doxologia.ro/rugaciune-catre-sfantul-mare-mucenic-mina