Antarctica, deși cunoscută ca fiind cel mai rece și mai înghețat continent al planetei, se confruntă cu o schimbare alarmantă cauzată de încălzirea globală. Analizele datelor din satelit au dezvăluit o creștere de peste zece ori a acoperirii vegetale de-a lungul ultimelor decenii, semnalând o schimbare îngrijorătoare în acest peisaj dominat anterior de gheață și stânci goale, notează „The Guardian”.
Antarctica înverzește din cauza încălzirii globale
Datele analizate arată că, în 1986, vegetația din Peninsula Antarctica acoperea mai puțin de un kilometru pătrat, în timp ce, până în 2021, suprafața acoperită de verdeață a ajuns la aproape 12 kilometri pătrați. Această extindere, în principal a mușchilor, s-a accelerat semnificativ începând cu 2016, pe măsură ce clima s-a schimbat rapid.
Această creștere a vegetației într-un continent dominat de gheață este un semn clar al impactului încălzirii globale în Antarctica, care se încălzește mai rapid decât media globală. Oamenii de știință avertizează că acest fenomen ar putea crea o „poartă de acces” pentru specii invazive, care ar putea altera ecosistemul izolat al continentului.
Temperaturi anormal de mari
În 2021, pentru prima dată în istorie, ploaia (și nu zăpada), a căzut pe vârful calotei glaciare a Groenlandei, un alt indicator al schimbărilor climatice severe. Fenomene similare au fost observate și în Arctica, unde înverzirea este de asemenea un semnal de alarmă.
În martie 2022, Antarctica a fost martora unei anomalii climatice extreme, când temperatura a depășit cu 21 de grade valorile normale pentru acea perioadă, reprezentând cea mai mare abatere termică înregistrată vreodată pe continent. Acest eveniment, împreună cu alte fenomene similare, evidențiază impactul tot mai sever al schimbărilor climatice asupra mediului de aici.
O astfel de transformare într-un timp relativ scurt stârnește îngrijorări profunde în rândul comunității științifice, sugerând că încălzirea globală are efecte mult mai rapide și vizibile decât se estimase anterior.