Ciclonul Ashley, format în Marea Mediterană, aduce și în țara noastră o răcire considerabilă a vremii și precipitații abundente. Fenomenele meteorologice vor fi resimțite începând cu ziua de duminică, 29 septembrie. Meteorologii estimează ploi, urmate de posibile viituri pe râurile din zonele Olteniei și Munteniei. Autoritățile nu s-au decis încă dacă este cazul să emită o alertă generală.

Care sunt scăderile de temperaturi așteptate?

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au declarat că dinamica temperaturilor indică scăderi semnificative provocate de ciclonul Ashley. Astfel, de la 33-34 de grade, valori mult peste mediile acestei perioade, se va ajunge la valori de aproximativ 15 grade Celsius. Iar scăderea se va înregistra brusc în termometre, de pe o zi pe alta.

Frigul se va instala începând cu ziua de duminică, 29 septembrie. Răcirea accentuată va dura până în jurul datei de 3 octombrie, așadar până la mijlocul săptămânii viitoare, când se va vor atinge din nou valori situate în intervalul normal de temperaturi pentru sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, dar și valori mai crescute.

Până atunci însă, principala problemă căreia trebuie să îi facă față autoritățile din România este cea legată de precipitații și creșterea debitului unor râuri.

Unde există pericol de viituri?

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a declarat pentru Agerpres, că răcirea vremii va fi însoțită de instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin ploi torențiale și intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, în majoritatea regiunilor țării. Valorile preconizate vor fi de 60, 80, 100 și chiar peste 100 de litri pe metrul pătrat.

Precipitațiile mai abundente se vor produce cu precădere în Muntenia și Oltenia, iar râurile cu periculozitate de viitură sunt Jiu, Olt și Argeș-Vedea. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, că autoritățile ar putea să emită avertizări de cod portocaliu sau cod roșu, în funcție de intensitatea locală a precipitațiilor. Cu toate acestea, oficialul susține că nicio localitate nu ar trebui să fie afectată de o viitură pe Dunăre.

Cum se pregătesc autoritățile pentru ciclonul Ashley?

Ciclonul Ashley urmează să lovească România în zilele următoare, iar Guvernul încearcă să se pregătească pentru viiturile care se vor produce, în special în zonele Olteniei și Munteniei. Potrivit estimărilor, debitele pe Dunăre nu vor depăși 8.000 mc/s la intrarea în țară, însă viiturile pe râurile mici din bazinele Jiu, Olt și Argeș-Vedea ar putea aduce un aport semnificativ de apă în Dunăre, atingând valori de până la 9.500 mc/s.

Autoritățile pregătesc măsuri pentru a face față riscului de inundații prin consolidarea digurilor și plasarea de saci de 1-2 tone în zonele critice precum eroziunile digurilor în localitățile Ciocănești și Borcea, precum și la Stelnica-Bordușani. Administrația Apele Române a mobilizat echipe pentru intervenții, iar autoritățile monitorizează situația pentru a emite eventuale avertizări de cod portocaliu sau roșu. Deocamdată, nu se impun evacuări ale populației, însă decizia privind emiterea unei alerte generale va fi luată vineri, în funcție de evoluția situației.