Dacă până în urmă cu doar două decenii, experiențele de lectură erau legate de materialele tipărite, astăzi există tot mai mulți adepți ai cărților electronice sau eBooks, în timp ce cărțile clasice rămân o atracție pentru pasionații cititului. Tehnologia câștigă teren iremediabil, în timp ce nostalgicii susțin avantajele volumelor  imprimate pe hârtie. Să vorbim însă deschis despre ce pierdem și ce câștigăm cu eBooks, presupunând firesc că acestea vor domina în mai puțin de o jumătate de secol piața editorială mondială.

Cu eBooks, poți transporta ușor o întreabă bibliotecă 

Unele dintre avantajele practice ale trecerii la digital sunt evidente: un mic e-reader portabil poate transporta o întreagă bibliotecă oriunde mergi, ceea ce este excelent pentru cei care călătoresc sau pentru cei care doresc să aibă întotdeauna o gamă variată de materiale de lectură.

De asemenea, eBooks îți permit să desființezi biblioteca veche, pentru tineri și pentru cei care doresc o amenajare a locuinței în stil minimalist acesta fiind un mare plus. Nu se așterne praful pe cărți, spațiul este mai ușor de întreținut, iar stocarea se face fără probleme pe dispozitive electronice. Este in aspect deosebit de util pentru cei care se mută frecvent din locuință, pentru studenți sau tinerii aflați la început de carieră. 

Cărțile electronice se citesc însă pe eReader, dispozitiv care presupune o investiție inițială. Aceasta va fi amortizată însă în timp de costurile mici ale eBooks în raport cu cele tipărite. Pentru cei care nu doresc să investească, rămâne varianta cititului pe monitorul computerului, pe laptop sau tabletă.

Pentru publicarea în format eBooks autorii și editurile plătesc mai puțin

Deși lumea editurilor pare fascinantă, iar filmele cu autori de succes care fabrică bestsellers la comandă imprimă publicului larg o percepție greșită, în realitate nu este deloc profitabil să publici cărți, mai ales în format clasic. Cărțile de ficțiune sunt o marcă a talentului literar, în timp ce lucrările tehnice sunt rezultatul unor cercetări în domeniul respectiv. Indiferent de tipul de carte, conținutul implică o muncă asiduă, pentru care în rare cazuri autorul este răsplătit cum se cuvine.

Mulți scriitori sau cercetători se străduiesc să-și valorifice munca prin publicare și plătesc practic o parte din cheltuielile editurii. Cu formatul eBook, presiunea financiară asupra ambelor părți este mai mică. 

De ce apare nostalgia după cărțile tipărite? Ce pierdem?

Dincolo de aceste avantaje utilitariste enunțate mai sus, putem spune că apune o lume. Un univers editorial cu miros de cerneală și tiparniță, cu aromă de carte nouă și parfum dulceag de carte peste care s-au așternut anii. 

Dispare ideea de carte, de volum pe care autorul își poate pune autograful și pe care îl poate lansa într-un cadru idilic, printre cunoscători. Se pierde astfel o relație veche, romantică pe care scriitorul o avea cu publicul său.

Din punct de vedere al experienței de lectură, cartea tipărită are o anumită estetică, de la grosimea filelor, finețea marginilor, procesul de legare, forma grafică a coperților și gestul simplu de a da paginile, trecând cu interes la fila următoare. Cititul clasic este încă o modalitate de a-l ține pe omul contemporan, pentru care tehnologia este o completare a funcțiilor corporale, departe de dispozitivele electronice. Tinerii petrec deja foarte mult în lumea tehnologizată, transformându-și experiențele palpabile tangibile în experiențe virtuale, ceea ce duce în cele din urmă la alienare.

Nu în ultimul rând, să nu uităm de dăruitul cărților. Ele sunt încă un cadou apreciat, elegant și util. Fără o formă palpabilă se pierde valoarea darului, se pierde latura sentimentală și o experiență de lectură mai personală, legată cumva de cel de la care ai primit cartea. 

Acestea sunt numai câteva aspecte pe care le-am putea pierde prin dispariția cărților tipărite și formarea unor obiceiuri de lectură total diferite, pe care le implică eBooks. Deocamdată ne bucurăm de coexistența celor două suporturi pentru carte.

 

Surse:

https://publishdrive.com/whats-an-ebook.html 

https://www.cbsnews.com/news/kindle-nook-e-reader-books-the-best-way-to-read/