Cometa Tsuchinshan-ATLAS a revenit spectaculos în apropierea Pământului după un lung ocol în jurul Soarelui. Vizibil începând de la finalul săptămânii trecute pe cerul emisferei nordice, acest eveniment rar a captat atenția pasionaților de astronomie și curioșilor. Cometa poate fi admirată timp de zece zile, în timp ce își continuă călătoria cosmică începută cu milioane de ani în urmă.
Când a fost detectată cometa
Cometa Tsuchinshan-ATLAS, un mic corp format din rocă și gheață, a fost detectată pentru prima dată în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsunchinsan). Telescopul sud-african ATLAS i-a confirmat existența, de unde și numele său compus. După ce a fost vizibilă în emisfera sudică în luna septembrie, aceasta și-a făcut din nou apariția în America de Nord vineri seară (11 octombrie).
Astrofizicianul Eric Lagadec de la Observatorul Coasta de Azur din Franța a explicat că această cometă nu a putut fi observată când s-a aflat între Pământ și Soare, iar riscul ei de dezintegrare a fost crescut din cauza furtunii solare recente, potrivit informărilor AFP și DPA, preluate de Agerpres. Această cometă, cunoscută și sub numele științific C/2023 A3, își pierde treptat strălucirea pe măsură ce se îndepărtează de Soare, dar rămâne vizibilă în fiecare seară, mai sus pe cer, spre vest.
Pe măsură ce cometele se apropie de Soare, gheața din nucleul lor se topește, formând o dâră lungă de praf și gaz, ce reflectă lumina solară. Aceasta este ceea ce oferă spectaculoasa coamă a unei comete, fenomen ce poate dura doar pentru o scurtă perioadă.
O călătorie de milioane de ani
Această cometă urmează o orbită de milioane de ani, provenind probabil din Norul Oort, o regiune îndepărtată de la marginea Sistemului Solar. Eric Lagadec a precizat că Tsuchinshan-ATLAS nu va reveni în apropierea Pământului decât peste aproximativ 80.000 de ani, în cazul în care traiectoria sa nu va fi modificată de alte forțe cosmice.
Fenomenul a fost așteptat cu interes, cometele fiind unele dintre cele mai spectaculoase și rare evenimente astronomice vizibile cu ochiul liber. Pentru următoarele zile, cerul nordic va oferi o priveliște unică, dar specialiștii spun că strălucirea cometei va scădea treptat, odată cu îndepărtarea acesteia de steaua noastră.
Sursă foto: facebook Cătălin Urdoi