Recenta recalculare a pensiilor a stârnit multe nemulțumiri printre pensionarii care, fie nu au primit pensii mărite, fie mărirea a fost nesemnificativă, comparativ cu unele rude sau vecini. Au existat însă și erori pe care pensionarii în cauză nu ar fi avut motiv să le conteste, însă instituțiile responsabile le-au constatat și le-au remediat. Ce se întâmplă însă cu sumele primite în plus de unii dintre beneficiarii pensiilor?
Propunere legislativă a Ministrului Muncii: sumele necuvenite nu mai trebuie restituite
Pensionarii care au primit sume necuvenite din cauza erorilor de recalculare a pensiilor nu vor mai fi obligați să returneze banii, conform unei propuneri legislative inițiate de ministrul Muncii, care a fost deja aprobată de Senat. Această măsură reprezintă o derogare de la prevederile legale actuale, incluzând Legea nr. 263/2010 și Legea nr. 360/2023, și urmărește să scutească pensionarii de povara financiară creată de greșelile administrative ale sistemului public de pensii.
Propunerea legislativă clarifică faptul că scutirea de la plată se aplică pentru toate tipurile de pensii, inclusiv indemnizația socială pentru pensionari și indemnizația pentru însoțitori, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază persoana afectată. Aceasta vizează situațiile în care pensionarii au primit bani în plus fără a avea nicio vină, iar greșelile au fost cauzate de recalculările eronate făcute de autoritățile competente. Astfel, pensionarii pot păstra sumele primite în mod necuvenit.
Cu toate acestea, scutirea de la plată nu se aplică în cazurile în care debitele au fost constituite din cauza vinovăției pensionarului. Dacă pensionarii au folosit documente ilegale sau au declarat date false care au dus la acordarea unor pensii incorecte, aceștia vor fi obligați să returneze sumele respective. Legea nu permite scutirea de la plată în astfel de situații, asigurându-se că doar cei care au beneficiat de erori administrative sunt protejați.
Urmează aprobarea de către Camera Deputaților și promulgarea de către Președinte
Propunerea legislativă depusă la Senat pe 12 iunie 2024 a parcurs un proces accelerat de aprobare, inițiatorii, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, și deputatul Adrian Solomon, solicitând procedura de urgență. Pe 30 iulie, Senatul a dat undă verde acestei proceduri și a trimis proiectul de lege spre avizare la comisiile care încă nu își exprimaseră punctul de vedere. Avizele necesare au fost obținute între 11 septembrie și 3 octombrie, iar pe 7 octombrie, Senatul a votat favorabil propunerea legislativă, trimițând-o astfel către Camera Deputaților pentru adoptare.
Pentru ca această măsură să intre în vigoare, este necesar ca proiectul să fie aprobat și de Camera Deputaților, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. După publicare, noua lege va intra în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare, permițând pensionarilor să beneficieze de scutirea de la plata sumelor necuvenite. Această etapă finală a procedurii legislative va marca implementarea efectivă a noilor reglementări.