Infracțiunile cibernetice sunt des întâlnite, mai ales în această eră care se află în plină digitalizare. Indiferent că navighezi pe internet, faci cumpărături online sau folosești rețelele sociale, trebuie să fii la curent cu toate metodele de protecție a datelor personale.

Ce sunt, mai exact, fraudele online?

Fraudele online, cunoscute și sub denumirea de activități infracționale online, vizează atât persoanele fizice, cât și companiile. Acestea implică fraudele bancare, furtul de date, falsificarea identității sau chiar escrocherii ce țin de cumpărăturile online. Hackerii experți și escrocii utilizează diverse tactici pentru a păcăli oamenii și a le fura datele, cum ar fi parolele, detaliile cardului bancar sau alte informații personale. Pentru a te putea proteja de astfel de probleme, cel mai bine este să știi cum să identifici activitățile suspecte.

Cum identifici fraudele online?

Există câteva semne care pot trage semnale de alarmă că poți fi victima unei fraude online. Printre acestea se numără și:

  • Mesaje și e-mailuri suspecte – cea mai comună infracțiune online poartă denumirea de phishing. Aceasta se prezintă prin mesaje sau e-mailuri suspecte care par a fi de la instituții legitime (companii mari sau bănci) și care solicită informații personale. În cadrul acestora pot fi trimiteri către site-uri false, special concepute să semene cât mai mult cu site-urile oficiale, pentru a colecta sau „a pescui”, termen la care se referă phishing-ul, date sensibile;
  • Linkuri către site-uri nesecurizate – de regulă, aceste linkuri pot conține greșeli sau o înșiruire de litere fără sens. Înainte de a-ți introduce datele personale pe un site, mai ales când vine vorba de cumpărături online sau achiziții de orice fel, asigură-te că URL-ul site-ului începe cu expresia „https”, fără să lipsească „s”. Acest lucru înseamnă că totul este securizat;
  • Oferte care sună prea bine să fie adevărate – „ai câștigat noul model de Iphone” sau „ai câștigat noul model de mașină” sunt semne clare că ai de a face cu o ofertă falsă, care te poate atrage într-o capcană cibernetică pentru a-ți fi furate datele.

Cum te poți proteja de fraude online? Recomandări de la specialiști

Din fericire, există o mulțime de metode prin care îți poți proteja datele personale de fraude online dacă acorzi atenție câtorva aspecte.

Nu accesa linkuri de pe mail sau de pe rețele sociale care provin de la utilizatori necunoscuți și suspecți și, în mod cert, evită să-ți introduci datele bancare pe acestea, mai ales dacă ai dubii în legătură cu ofertele primite. Ofertele de încredere sunt cele de la site-uri oficiale și, pentru a beneficia de ele, nu trebuie să-ți introduci datele personale.

Acordă atenție tuturor mesajelor care par să provină din partea băncilor și ține minte, băncile nu-ți solicită niciodată date confidențiale, cum ar fi codul PIN, diverse parole de acces sau date ale cardurilor.

Când întâmpini nelămuriri în legătură cu un mesaj sau apel telefonic ce pare să provină de la o bancă, apelează imediat la banca de care aparții și explică situația pentru a clarifica. La fel ca în informația anterioară, băncile nu te contactează niciodată, pe nicio cale, să-ți solicite date bancare.

Nu dezvălui nimănui niciodată datele importante de pe cardul personal, cum ar fi numele, numărul, data de expirare, CVC (cele trei cifre de pe spatele cardului) și nici PIN-ul.

Pentru primirea banilor, trebuie să furnizezi doar IBAN-ul (numărul format din 24 de caractere). De asemenea, recomandat ar fi să ai instalate cele mai recente versiuni ale aplicațiilor pe care le folosești alături de un antivirus, pentru protejarea tuturor dispozitivelor de posibilele atacuri cibernetice.

Indiferent de aplicație, încearcă să creezi parole cât mai complexe, care să conțină litere, cifre, semne ortografice etc. Fiecare caracter adăugat în plus ajută la protejarea datelor. De asemenea, mai ales dacă reprezinți o companie, ține întotdeauna copii de rezervă pentru date. Poți folosi atât soluții online de stocare, cât și soluții fizice, cum ar fi stickurile sau harduri externe unde poți stoca și proteja corect datele împotriva hackerilor și escrocilor.

Având în vedere că sunt raportate tot mai des astfel de cazuri de fraude online, cel mai bine ar fi să știi cum să le identifici, dar și cum să te protejezi de acestea. Ține cont de obiceiurile de securitate amintite mai sus care te pot ajuta să reduci riscul de a deveni o victimă a unor astfel de infracțiuni.

 

 

Surse:

https://consumer.ftc.gov/articles/how-recognize-and-avoid-phishing-scams

https://www.occ.gov/topics/consumers-and-communities/consumer-protection/fraud-resources/phishing-attack-prevention.html

https://www.keepersecurity.com/blog/2023/09/20/how-to-identify-a-scammer/