Vrei să-ți transformi fiecare moment din viață într-o oportunitate de a fi o versiune mai bună a ta? Dacă arunci o simplă privire pe rețelele de socializare, vei observa rapid cum subiectul dezvoltării personale a căpătat notorietate. Există tot mai multe contexte și evenimente la care poți participa pentru a învăța de la experți. Împărtășește experiențe cu cei care au aceleași aspirații și bucură-te de un traseu al îmbunătățirii propriei persoane.
Citind mai departe vei descoperi câteva dintre cele mai importante obiceiuri pe care le poți pune în aplicare, astfel încât să te înțelegi, să te cunoști mai bine, dar și să-ți dezvolți abilitățile personale.
Lectura ca metodă de dezvoltare personală
Încă de la o vârstă fragedă ni se comunică și insuflă cât de importantă este lectura ca metodă a dezvoltării propriei personalități. Pe lângă faptul că-ți îmbogățești vocabularul, citind cărți vei reuși să-ți dezvolți capacitatea de a gândi critic. Cu alte cuvinte, îți vei putea forma o opinie proprie cu privire la aspecte diverse. Din păcate, mulți adulți se îndepărtează de acest obicei din cauza vieții agitate. În plus, în plină eră digitalizată, toată lumea – copii, adolescenți și adulți deopotrivă – este distrasă de la citit. Toți preferă să-și petreacă timpul îm fața ecranelor.
Adevărul este că timpul dedicat lecturii nu ar trebui să se oprească după ce atingi un anumit prag al vârstei. Fă-ți timp în continuare să fii la curent cu cele mai noi apariții editoriale. Citește cărți romantice, cu detectivi, SF, psihologice, de artă etc. La final, după fiecare lectură, asigură-te că ai extras o lecție. Nu-ți inhiba creativitatea și imaginația.
Poți chiar să aprofundezi cărți de dezvoltare personală, scrise de autori celebri, cu numeroase studii în spate. Printre acestea le poți lua în considerare și pe următoarele:
- „Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle, despre cum să-ți dai șansa să trăiești în prezent;
- „Secretele succesului. Cum să vă faceți și să deveniți influent”, de Dale Carnegie, care abordează tehnici și metode despre cum să comunici cât mai eficient cu cei din jur, dar și cum să le atragi atenția;
- „Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson, despre cum să trăiești o viață mai bună;
- „Atomic Habits”, de James Clear, despre cum să dezvolți obiceiuri sănătoase;
- „Începe cu ce nu-ţi place! 21 de soluţii pentru a pune capăt amânărilor și a realiza mai mult într-un timp mai scurt”, de Brian Tracy.
Dezvoltarea personală și scrisul de mână, există vreo legătură?
În această epocă, avem tendința de a scrie foarte mult într-o zi. Tot mai mulți utilizatori de rețele sociale găsesc un oarecare confort în a comunica prin scris. Mesajele în chat, sms-urile, e-mailurile trimise – totul înseamnă comunicare prin scris. Însă, de când nu ai mai scris de mână? Tehnica jurnalului și scrisul de mână sunt foarte bine înrudite în procesul de dezvoltare personală. Ia o hârtie sau agendă preferată și înșiră-ți gândurile. Orice simți. Nu trebuie să fie scris într-o anumită manieră. Scrie despre și pentru tine.
Ce te face să te simți recunoscător, ce-ți aduce zâmbetul pe față, ce anume te întristează sau îți provoacă anxietate. Scrie-ți impresiile despre experiențele pe care le-ai trăit în ultima vreme și oamenii pe care i-ai întâlnit. Ce ai simțit când ai interacționat cu ei? Ce ai învățat? Nu există nicio limită. Scrisul de mână dezvoltă latura creativă, te ajută să te concentrezi mai bine și să alungi stările de tristețe.
Înscrie-te la evenimente dedicate dezvoltării personale
Un pas decisiv în procesul dezvoltării personale este participarea la workshopuri, conferințe, adunări – evenimente care abordează acest domeniu. Atelierele de dezvoltare personală îți oferă șansa de a învăța direct de la experți, de a deprinde tehnici și strategii noi, dar și de a interacționa cu persoane care împărtășesc aceleași aspirații. Înscrie-te la sesiuni interactive, dezvoltă-ți gândirea critică și formează relații autentice cu cei din jur.
Dezvoltarea personală și părăsirea zonei de confort
Cât timp rămâi în zona de confort nu o să te poți bucura de un proces de creștere, pentru că adevărata dezvoltare personală necesită curaj. Înfruntă-ți fricile, învață din eșecuri și descoperă cât ești de puternic cu adevărat, făcând față tuturor provocărilor care ți se ivesc. Cu siguranță, există un hobby pe care ți-ai dorit dintotdeauna să-l încerci, dar dintr-un motiv sau altul ai amânat. În mod cert există o activitate care ți-ar aduce împlinire sufletească, dar pe care alegi să nu o faci din teamă.
Învață să îmbrățișezi noile oportunități, pentru că acestea te pot ajuta să te autodescoperi, să te înțelegi și să întâlnești oameni care să te inspire în tot acest proces dedicat dezvoltării personale.
Dezvoltarea personală este un drum plin de provocări și oportunități, care te ajută să evoluezi și să te descoperi. Prin adoptarea acestor obiceiuri sănătoase, îți poți construi o viață împlinită, bazată pe autocunoaștere și creștere. Fiecare pas contează și te ajută să ajungi la destinația dorită. Alege să investești timp și energie în tine însuți, iar rezultatele vor fi unele care-ți vor depăși așteptările.
Surse: