Sfânta Parascheva este una dintre cuvioasele cinstite cu mare evlavie în Biserica Ortodoxă Română, moaștele ei aflându-se la Iași din anul 1641, aduse aici de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653). Pelerinajul anual cu prilejul sărbătorii de 14 octombrie aduce anual sute de mii de credincioși la racla care îi adăpostește trupul neputrezit. Anul acesta, pelerinii au ocazia de a se închina și la moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Tradiții de Sfânta Parascheva: ce nu ai voie să faci azi

Respectul și evlavia credincioșilor pentru Sfânta Parascheva sunt legate de scurta ei viață ei ascetică, de doar 27 de ani, petrecuți în curăție și nevoință, dar și de minunile pe care le-au săvârșit moaștele ei, însăși cuvioasa fiind cea care și-a dezvăluit identitatea atunci când i-a fost găsit trupul. Potrivit tradiție, un călugăr din Epivat, localitatea ei natală de pe țărmul Mării Marmare, a găsit cadavrul unui marinar, adus de ape la mal și a plătit un creștin să sape o groapă să-l înhumeze. În pământ, omul – pe numele lui Gheorghe, a descoperit însă un trup neputrezit și plin de mireasmă. A îngropat marinarul lângă acesta, însă noaptea, în vis i s-a arătat Cuvioasa Parascheva, care i-a cerut să-i ducă moaștele la loc de cinste.

În urma arătării minunate, trupul înmiresmat al Sfintei a fost depus în Biserica Sfinţii Apostoli din Epivat, unde a stat vreme de 200 de ani. Evenimentele istorice au dus la mutarea lui ulterioară în mai multe locuri din Imperiul Bizantin. A ajuns la Târnovo, la Belgrad, apoi la Constantinopol, unde a reprezentat loc de pelerinaj în mai multe biserici din cetate. Domnitorul moldovean Vasile Lupu a făcut demersuri pe lângă Patriarhul ecumenic din Constantinopol, iar moaștele au ajuns la Iași, în noua Biserică Trei Ierarhi, în anul 1641, unde au stat până în 1887, când, în urma unui incendiu în care numai racla a rămas nevătămată, au fost mutate la Catedrala Mitropolitană, unde se află și azi.

În ziua de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta, marcată cu cruce roșie în calendar, nu se recomandă să faci treburi casnice grele, precum spălatul rufelor, cusutul sau măturatul, în semn de cinstire și pentru a primi protecție și binecuvântare în toate activitățile tale viitoare. De asemenea, se spune că în această zi este bine să eviți certurile sau orice formă de conflict, pentru a păstra armonia în casă și între cei dragi.

Programul ultimelor zile de pelerinaj la Sfânta Parascheva în 2024

Ea însăși pelerină, în nevoință pe urmele lui Hristos, Sfânta Parascheva binecuvântează pelerinii din toate colțurile țării, veniți să se închine la moaștele ei. În 2024, perioada stabilită pentru pelerinaj este cuprinsă între 8 și 15 octombrie, prilej cu care la Iași au loc o serie de slujbe religioase și o procesiune de scoatere a raclei din biserică, aceasta fiind depusă în baldachinul special amenajat pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Fiind an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, dedicat sfinților doctori fără de arginți, în 2024, pelerinii de la Iași se vor bucura de binefacerile Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale cărui moaște au fost aduse temporar de la Mânăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.

Programul slujbelor religioase de la Iași, luni, 14 octombrie 2024

  • 7:00 – 9.00: Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană);
  • 9:30 – 12.30: Sfânta Liturghie (pe podiumul amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile vor fi date de corul Operei Naționale Române din Iași);
  • 16:00 -16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 19:00 – 23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv (în Catedrala Mitropolitană).

Programul slujbelor religioase de la Iași, marți, 15 octombrie 2024

  • 7:00 – 11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16:00 – 18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 00: Concert de muzică psaltică susţinut de corul Byzantion şi Mini Byzantion (în Catedrala Mitropolitană), potrivit Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

În bisericile ortodoxe din țară, se oficiază Sfânta Liturghie. Pe lângă pelerinajul la racla cu moaștele sfintei, de mare ajutor pentru a obține binecuvântările Cuvioasei este pentru creștini Acatistul Sfintei Parascheva, din care am extras această frumoasă rugăciune:

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

 

Surse:

https://ansamblulmitropolitaniasi.ro/istoricul-moastelor-sfintei-cuvioase-parascheva

https://basilica.ro/programul-sarbatorii-sfintei-cuvioase-parascheva/?swcfpc=1

https://doxologia.ro/cum-au-fost-descoperite-moastele-sfintei-cuvioase-parascheva

https://doxologia.ro/rugaciune-catre-sfanta-cuvioasa-parascheva-0