Înainte de începerea Postului Crăciunului, în calendarul ortodox, părinții Bisericii au instituit sărbătoarea de pe 8 noiembrie, pentru Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cele două căpetenii ale îngerilor, au nume teoforice, care conțin în ebraică particula „El” sau „Il”, care îl desemnează pe Dumnezeu. Nu este de mirare de ce atâția români poartă numele conducătorilor de oști îngerești atât de legați de istoria mântuirii prin diverse arătări și vestiri ale voii divine.
Sfinții Mihail și Gavriil și rolul lor în ierarhia puterilor cerești
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt personaje importante în istoria mântuirii și în ierarhia cerească a puterilor fără de trup, fiind căpetenii spirituale care împlinesc voința lui Dumnezeu și veghează asupra lumii. În ierarhia îngerească descrisă de Sfântul Dionisie Areopagitul, îngerii sunt organizați în nouă cete, grupate în trei trepte de apropiere față de Dumnezeu.
Prima treaptă, cea mai înaltă, include Serafimii, Heruvimii și Tronurile, care sunt cei mai apropiați de divinitate. A doua treaptă cuprinde Domniile, Stăpâniile și Puterile, iar cea de-a treia include Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii, care acționează mai direct în relația cu lumea creată. Arhanghelii Mihail și Gavriil, alături de Rafail, sunt singurii îngeri cunoscuți cu nume individuale, ei având misiuni speciale în lucrarea lui Dumnezeu pentru omenire.
Arhanghelul Mihail este cunoscut ca fiind liderul oștirilor cerești, apărătorul celor drepți și protector al credinței, iar Gavriil este mesagerul divin, aducător de vești din partea lui Dumnezeu, inclusiv a Nașterii Mântuitorului și a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Rolul lor este atât de a sluji voința divină, cât și de a ocroti și îndruma omenirea. În această ierarhie, îngerii din treapta a treia au misiunea de a asista și ghida sufletele spre desăvârșire spirituală, iluminându-le calea către Împărăția lui Dumnezeu.
Fiecare om este însoțit de un înger păzitor, care îl ocrotește și mijlocește în fața divinității, astfel încât îngerii și oamenii lucrează în solidaritate pentru împlinirea voinței divine și a planului de mântuire.
Instituirea sărbătorii de pe 8 noiembrie
Sărbătoarea din 8 noiembrie dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil își are originile în Constantinopol, în secolul al V-lea, unde a început ca o aniversare a sfințirii unei biserici construite în cinstea Arhanghelului Mihail, lângă termele împăratului Arcadius. Inițial, această zi era consacrată doar Arhanghelului Mihail, apărătorul credinței și liderul oștirilor cerești.
Cu timpul, semnificația sărbătorii a fost extinsă, devenind o comemorare generală a tuturor Sfinților Îngeri. Această schimbare reflectă importanța colectivă a îngerilor în lucrarea divină și în relația lor cu omenirea, creștinătatea recunoscându-le rolul esențial în protejarea și îndrumarea sufletelor.
Pe lângă această sărbătoare principală, marcată cu cruce roșie și prăznuire cu slujba Liturghiei în biserică, calendarul ortodox include alte zile liturgice dedicate îngerilor și miracolelor săvârșite prin puterea lor.
Astfel, pe 6 septembrie este pomenită o minune a Sfântului Arhanghel Mihail, petrecută la Chones, în Colosse, Frigia; pe 26 martie, a doua zi după Buna Vestire, este Soborul Arhanghelului Gavriil; iar pe 13 iulie și 11 iunie, sunt dedicate altor evenimente legate de Sfântul Arhanghel Gavriil. Se marchează așadar în calendar momente și apariții miraculoase, sărbătorile fiind expresia unei tradiții profunde care onorează prezența și intervenția divină prin intermediul îngerilor.
Ce trebuie să faci pe 8 noiembrie pentru a atrage bunăvoința Sfinților Arhangheli?
Sfântul Arhanghel Mihail este un înger al dreptății lui Dumnezeu, un înger luptător și apărător în primejdii pentru cei ce se roagă lui. Este reprezentat adesea în icoane în costum de militar, cu sabia dreptății îndreptată în jos, spre pământ sau spre îngerii căzuți, care s-au crezut asemenea lui Dumnezeu la începuturi.
Sfântul Arhanghel Gavriil este imaginea bunătății, a milosteniei și a mângâierii. Vocea lui comunică voința lui Dumnezeu și îmbărbătează pe om pentru îndeplinirea voii Sale. În icoane apare în straie lungi, mătăsoase, cu o floare de crin în mână.
Ziua de 8 noiembrie se sărbătorește prin participarea la slujbele din biserică și prin abținerea de la muncile în gospodărie. În 2024, ea cade vineri, în zi de post. Credincioșii aprind lumânări, pentru sufletele morților, dar și pentru protecția celor vii. Se urează la mulți ani tuturor celor cu nume de Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela, dar și Anghel, Angela sau Angelica.
Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se poate rosti în ajunul sărbătorii și chiar în ziua praznicului, pentru sănătate, vindecare de boală și protecție împotriva primejdiilor de tot felul.
„Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului!”
Surse:
https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfintii-arhangheli-mihail-gavriil-73102.html
https://www.crestinortodox.ro/dogmatica/ingeri/numarul-ingerilor-ierarhia-ingereasca-69081.html
https://doxologia.ro/acatistul-sfintilor-arhangheli-mihail-gavriil