La nouă ani după incendiul devastator din clubul Colectiv, soldat cu 64 de morți și peste 150 de răniți, România se confruntă cu lipsuri majore în tratamentul pacienților cu arsuri grave.

Autoritățile au promis construcția a trei centre moderne pentru marii arși, însă acestea nu sunt încă finalizate. Construirea centrelor a început abia în 2023, dar promisiunile inițiale datau încă din 2015, când era evidentă nevoia urgentă de facilități specializate în Timișoara, Târgu Mureș și București. Astfel, la nouă ani de la această tragedie, România încă trimite pacienții cu arsuri grave în străinătate pentru tratament.

Infrastructura actuală – insuficientă și fără condiții

În prezent, România dispune de doar 24 de paturi pentru marii arși adulți, complet insuficiente pentru nevoile populației, potrivit Digi24.

Din lipsă de opțiuni, pacienții în stare critică sunt trimiși  în străinătate, pentru că în țara noastră nu există un spital care să aibă condiții adecvate pentru un tratament de specialitate și care să fie dotat la standarde moderne.

Proiectele începute recent beneficiază de fonduri de la Banca Mondială, iar dacă termenul de finalizare estimat pentru începutul anului viitor va fi respectat, România va dispune de aproximativ 50 de paturi de terapie intensivă pentru marii arși.

Colectiv, o tragedie care i-a afectat profund pe români

Coșmarul „Colectiv” a început în seara unui concert al trupei Goodbye to Gravity, când flăcările au cuprins clubul, transformând o noapte de sărbătoare într-o tragedie de proporții. Scenele de atunci au zguduit o țară întreagă, iar pierderile de vieți omenești continuă să lase răni adânci.

La locul fostei fabrici Pionierul, fotografiile celor 64 de tineri care s-au stins sunt expuse ca un tribut, iar oamenii sunt invitați să aprindă lumânări și să se roage, comemorându-i pe cei care au plecat mult prea devreme în eternitate.

Filmul documentar „Colectiv” surprinde corupția din sistemul de sănătate românesc

În 2019, a apărut și un film documentar, bazat pe o investigație a unor jurnaliști de la Gazeta Sporturilor, care prezintă corupția din sistemul de sănătate românesc, o cauză a dezastrului de la clubul Colectiv.

Premiera filmului a avut loc pe 4 septembrie 2019 la Festivalul de Film de la Veneția, iar în 2020 a fost lansat și în România, dar și în alte țări. În 2021, filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar, categoriile „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun film documentar”.

Filmul „Colectiv” a câștigat Premiul Academiei Europene de Film, în 2020, la categoria „Cel mai bun documentar”.

Foto: facebook Marian Rădună