Starea generală de sănătate este influențată de mediul în care te expui în fiecare zi. Calitatea aerului din locuință este, de asemenea, importantă. Inhalând zi de zi bacterii și microbi, riști să te confrunți cu alergii sau chiar cu afecțiuni respiratorii. Ai grijă să cureți, de fiecare dată, folosind soluții cât mai naturale, de preferat, preparate în casă.
Soluțiile pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale te ajută să redai curățenia în fiecare cameră. Îndepărtează murdăria chiar și din cele mai inaccesibile locuri, ținând cont de cateva sfaturi practice!
Curățenia în casă și pe suprafețe: soluții preparate din ingrediente naturale
Dacă vrei să te bucuri de o locuință cât mai curată și ferită de bacterii, nu trebuie să investești sume colosale de bani în detergenți și soluții de curățare din magazin. Probabil că nu-ți vine să crezi, dar în bucătărie ai tot ce-ți trebuie. Citește mai departe și află ce combinații de ingrediente naturale trebuie să faci pentru a-ți prepara soluțiile de curățare chiar la tine acasă.
Curățenie în baie, soluție universală
Vrei o soluție care să curețe ireproșabil suprafețele din baie? Indiferent că este vorba despre cadă, cabina de duș, chiuvetă, gresie sau faianță, iată ce-ți trebuie:
- o cană și jumătate de bicarbonat de sodiu,
- jumătate de cană de apă călduță, nici rece, nici fierbinte,
- două linguri de oțet alb.
În cazul în care murdăria este persistentă, adaugă la această compoziție zeama de la o lămâie. Astfel, te vei bucura și de un miros plăcut, dar și de o eficiență ridicată pentru îndepărtarea mizeriei.
Curățenie pentru toate suprafețele din casă, spray dezinfectant
Ți s-a terminat de curând spray-ul dezinfectant, dar nu ai timp să mergi la magazin, așa că trebuie să improvizezi? Iată o metodă simplă: toarnă într-un recipient de 400 ml cu pulverizator apă fierbinte, o jumătate de cană de oțet alb, 10 picături de ulei esențial de lămâie și 5 picături de ulei din arbore de ceai. Tocmai ți-ai creat o soluție dezinfectantă, care îndepărtează eficient toate bacteriile.
Pentru chiuvetă, dacă ai nevoie de o soluție mai puternică, încearcă această alăturare de ingrediente:
- jumătate de cană de bicarbonat de sodiu,
- un sfert de cană de sare,
- jumătate de cană de oțet,
- 10 picături de ulei esențial de lămâie,
- jumătate de cană de apă fierbinte.
Amestecă bine toate ingredientele până obții o pastă omogenă, apoi, cu ajutorul pulverizatorului, aplică pe chiuvetă. Cu o cârpă moale sau lavetă, freacă zonele pătate, iar, la final, suprafața va străluci.
Curățenia geamurilor, soluție pentru ferestre impecabile
Știai că poți crea o soluție pentru curățarea geamurilor chiar la tine acasă? Nu trebuie să cumperi soluții din magazin pentru a te bucura de ferestre impecabile. Ai nevoie doar de amidon de porumb. Într-un castron în care deja ai adăugat o cană de apă fierbinte și spirt, pune patru linguri de amidon de porumb. Amestecul rezultat transferă-l într-o sticlă prevăzută cu pulverizator și gata, aplică pe geamuri. Pentru a nu exista riscul să lași urme, folosește o lavetă din microfibră.
Curățenia podelelor, spune adio germenilor
Detergentul de vase este apreciat datorită proprietăților sale degresante. Puțini știu că-l pot folosi și pe podele ca soluție de curățare pentru îndepăratea mizeriei și a germenilor. Într-o găleată de aproximativ 3 litri, adaugă două linguri de detergent de vase. Efectul obținut este același cu cel pe care îl obții când folosești soluții cumpărate din magazin.
Dacă vrei să folosești o metodă care îmbină ingrediente mai naturale, iată o altă soluție pe care o poți prepara. Ai nevoie de o jumătare de cană de oțet alb, doi litri de apă călduță, o jumătate de cană de ulei de măsline și 15 picături dintr-un ulei esențial favorit. Ingredientul de la final este doar pentru a te bucura de un miros plăcut.
Curățenia suprafețelor electrocasnicelor
Detergentul de vase este iarăși o idee excelentă. Adaugă două-trei linguri de detergent de vase într-un recipient cu pulverizator în care se află deja apă. Aplică soluția rezultată pe toate suprafețele electrocasnicelor – frigider, aragaz, cuptor, cuptor cu microunde.
În cazul în care vrei să aplici soluții mult mai naturale, există o alternativă. Într-un vas încăpător adaugă o jumătate de cană de oțet, o jumătate de cană de ulei de măsline, un sfert de cană de suc de lămâie, trei linguri de bicarbonat de sodiu și aproximativ 500 ml – 1 l de apă călduță. Depinde cât de concentrată vrei să fie.
Pentru cuptoarele simple sau cuptoarele cu microunde cu pete persistente, iată ce ingrediente poți folosi:
- două linguri detergent de vase,
- trei linguri bicarbonat de sodiu,
- jumătate de cană de oțet alb,
- un sfert de cană de sare grunjoasă.
Amestecă toate aceste ingrediente până când se omogenizează și arată ca o pastă. Pentru a estompa mirosurile neplăcute, aplică și câteva picături din uleiul esențial favorit și gata. Ai o soluție care va îndepărta excelent toate petele încăpățânate de grăsime și mâncare din cuptor. Dacă murdăria nu pare să iasă, poți lăsa soluția să acționeze câteva ore sau chiar peste noapte, iar la final șterge totul cu o cârpă moale.
Curățenia în casă și pe covoare: cum scapi de petele persistente?
Ai animale de companie care sunt năzdrăvane și provoacă mici accidente, iar victima este, cumva, de fiecare dată, covorul din living? Nu-ți face griji, există o soluție pe care o poți prepara chiar la tine acasă.
Adaugă o linguriță de detergent de vase într-o ceașcă cu apă caldă. Aplică pe pată, lasă soluția să acționeze și freacă până când pata dispare. În cazul în care persistă, iată ce trebuie să folosești:
- două linguri de peroxid de hidrogen (apă oxigenată),
- două linguri de bicarbonat de sodiu,
- lingură de detergent de vase.
Dacă pata este proaspătă, aplică un șervețel absorbant. Evită să apeși sau să freci, pentru că, în acest fel, vei integra mult mai rău pata în țesătura covorului. Aplică bicarbonat de sodiu într-o cantitate care să acopere toată pata. Lasă-l la acționat 20 de minute, iar apoi aspiră-l. Ulterior, amestecă cele două ingrediente menționate mai sus și aplică-le pe pată, iar apoi freacă. Repetă dacă pata încă se mai observă.
Curățenia în casă poate fi o activitate plăcută dacă o abordezi cu răbdare și creativitate. Mulțumită soluțiilor pe care le poți prepara cu ușurință din ingrediente naturale, economisești bani, dar te și bucuri de un mediu sănătos în propria locuință.