Muzeul Astra Sibiu este un loc special, în care te încarci de bine și de frumos în orice anotimp l-ai vizita. Este situat în „Dumbrava Sibiului” și este cea mai importantă instituție etnomuzeală din România, deținând totodată titulatura de cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.

Recenziile de pe platforme de turism, precum Tripadvisor, au făcut ca muzeul să fie inclus în Traveler’s Choice” în 2021 și 2022, demonstrând popularitatea sa internațională. Instituția s-a  clasat în top 10% la nivel mondial, ceea ce arată că vizitele au fost apreciate nu doar de români, ci și de turiști din întreaga lume. 

Te invităm să descoperi farmecul acestui muzeu și să-l treci pe lista cu obiective de vizitat în fiecare an, pentru că de fiecare dată te va cuceri cu noi atracții.

Ce poți vizita la Muzeul Astra Sibiu

Muzeul Astra din Sibiu are 10 km de alei, care te poartă într-o călătorie în timp și spațiu, transportându-te în trecut, prin gospodării țărănești, ateliere meșteșugărești, bisericuțe de lemn, troițe, stâne, mori de apă și de vânt. 

Toate aceste structuri sunt păstrate cu grijă și autenticitate, reflectând diversitatea culturală și tradițională a României și oferind o perspectivă asupra vieții simple de la țară. Vizitatorii au ocazia să exploreze interioarele autentice, să descopere cum trăiau și cu ce se ocupau strămoșii noștri.

Iată colecțiile muzeului, care alcătuiesc un veritabil tezaur cultural:

Muzeul în aer liber

Colecția „Muzeul în aer liber” se întinde pe 96 de hectare și prezintă peste 400 de structuri arhitecturale autentice: case țărănești, ateliere de meșteșugari, anexe gospodărești și instalații tehnice. Fiecare construcție este reprezentativă pentru viața de odinioară, dezvăluind modul cum diverse comunități au trăit de-a lungul timpului și etalând farmecul vieții tradiționale românești.

Muzeul Civilizației Transilvănene

Parte integrantă a Muzeului Astra, aceasta colecție pune în lumină diversitatea culturală a Transilvaniei, o regiune cunoscută pentru bogatul său mozaic etnic. Vizitatorii au ocazia să exploreze o serie de artefacte și documente istorice care reflectă viața, obiceiurile și credințele diferitelor comunități din Transilvania: români, maghiari, sași etc. De aceea, colecția este ca o poartă deschisă spre înțelegerea diversității culturale și a coexistenței pașnice din acest colț de lume.

Muzeul de etnografie săsească Emil Sigerus

Acest muzeu este dedicat în mod special păstrării și promovării culturii săsești în Transilvania. Colecția este alcătuită din piese valoroase și obiecte etnografice cu specific săsesc, oferind o perspectivă unică asupra acestei comunități care a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală și economică din regiune. Numele muzeului este un omagiu adus lui Emil Sigerus, o personalitate marcantă din domeniul cercetării etnografice săsești. Printre obiectele ce pot fi remarcate se numără: costume tradiționale, obiecte de uz casnic, unelte agricole etc.

Muzeul de etnografie universală Franz Binder

Reprezintă un spațiu unic în România, fiind dedicat explorării patrimoniului cultural din afara Europei. În acest muzeu vei găsi o varietate impresionantă de exponate provenite din diverse colțuri ale lumii, contribuind la o mai bună înțelegere a fenomenelor sociale și culturale ale societății globale contemporane. Muzeul se află într-o perioadă de conservare și reînnoire.

Top 3 gospodării care fascinează vizitatorii muzeului

Gospodăriile atrag ca un magnet vizitatorii la Muzeul Astra din Sibiu. Trei dintre ele sunt apreciate în mod special. Iată despre ce obiective este vorba:

  1. Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului

Este o atracție de seamă, reprezentând stilul de viață al ciobanilor bogați din Mărginimea Sibiului. Casa este pictată într-un albastru intens, numit „mândră mărie” și are un interior cu obiecte din lemn de brad și decorațiuni tradiționale.

  1. Gospodăria de olar din Găleșoaia, Gorj

Reflectă tranziția arhitecturală de la lemn la zidăria din cărămidă, în acord cu schimbările sociale și economice ale începutului secolului al XX-lea. Clădirea este construită pe două niveluri și are o scară frumos ornamentată, care ilustrează meșteșugul olăritului specific zonei.

  1. Gospodăria lipovenească din Mahmudia, Tulcea

Aceasta este o atracție unică a muzeului, ce surprinde viața pescarilor din Delta Dunării. Este poziționată lângă lacul din Dumbrava Sibiului și cuprinde elemente tradiționale specifice Deltei: soba oarbă, lăjanca, samovarul, cuptorul de pâine.

Program și tarife de acces

Programul de vizitare a Muzeului Astra este de luni până duminică, între orele 8:00 – 20:00, ultimul bilet putând fi achiziționat la ora 19:30.

Prețul biletelor variază astfel:

  • bilet pentru un adult – 35 lei;
  • bilet pentru un adult dintr-un grup de minim 20 de persoane – 30 de lei;
  • bilet pentru pensionari – 15 lei – sau 13 lei, dacă persoana face parte dintr-un grup de minimum 20 de persoane;
  • bilet pentru elevi și studenți – 9 lei sau 7 lei (pentru grupuri);
  • bilet pentru adulți cu dizabilități – 9 lei sau 7 lei, dacă fac parte dintr-un grup organizat
  • copiii sub 6 ani beneficiază de intrare gratuită

Pentru cei care vor să se convingă de frumusețea acestui loc, există posibilitatea de a selecta, pe site-ul instituției, Muzeul Astra tur virtual. 

În concluzie, la Muzeul Astra din Sibiu orice vizită este surprinzătoare, relevând frumusețea și farmecul vremurilor simple de odinioară.

* Echipa de writeri ContinutMedia.ro îți propune materiale bine documentate, menite să ofere inspirație și informații esențiale pentru o experiență turistică autentică și memorabilă.

Surse:

https://muzeulastra.ro/