Dacă ești pasionat de dulciuri și deserturi, cu siguranță, ai încercat cel puțin o dată un ecler și te-au încântat textura sa ușor crocantă și umplutura cremoasă. Istoria sa se împletește cu evoluția bucătăriei franceze și a patiseriei europene, devenind un simbol al rafinamentului culinar.
Scurtă istorie a eclerului
Eclerul este originar din Franța, mai exact din Lyon, unde a fost creat în secolul al XIX-lea. Se crede că a fost inventat de patiserul Marie-Antoine Carême, unul dintre cei mai influenți bucătari ai acelor vremuri, care a devenit un pionier al patiseriei rafinate. Până în 1850, eclerul s-a numit „pain à la Duchesse” (pâine în stil ducesă) sau „petite duchesse” (micuță ducesă), urmând ca în 1860 să fie atestat pentru prima dată, în engleză și franceză, drept ecler.
Cuvântul „ecler” provine, așadar, din limba franceză, unde „éclair” înseamnă „fulger”. Deși nu se știe exact de unde a apărut acest nume, se consideră că denumirea face referire la faptul că desertul se mănâncă rapid.
Cum se prepară un ecler
De-a lungul timpului, rețetele și tehnicile de preparare au evoluat, însă eclerul a rămas un desert emblematic al patiseriei franceze, fiind foarte apreciat și în România. El se prepară dintr-un aluat ușor de choux, care este apoi umplut cu o cremă. Acestea sunt etapele pentru a pregăti ecler la tavă:
Etapa 1 – pregătirea cojilor de ecler
Pentru aceasta ai nevoie de: 1 cană de apă, o jumătate de cană de unt (115g), o cană de făină, 4 ouă mari și un praf de sare.
Preîncălzește cuptorul la 200°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Într-o cratiță, vei fierbe apa și untul, până când untul se topește, adăugând făina și sarea și amestecând încontinuu, cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească, până se formează o bilă. Ia cratița de pe foc și lasă aluatul să se răcească, după care adaugi ouăle, unul câte unul, amestecând bine, până aluatul devine neted și lucios. Pune aluatul într-un săculeț de patiserie sau într-o pungă de plastic cu colțul tăiat și fă liniuțe de aluat de aproximativ 20 cm lungime pe tava pregătită. Coace eclerele timp de 20-25 de minute, fără să deschizi ușa cuptorului (în primele 15 minute), până când devin aurii și crocante.
Etapa 2 – pregătirea cremei
Ai nevoie de aceste ingrediente: 2 căni de lapte, ½ cană de zahăr, ¼ cană de amidon de porumb, 4 gălbenușuri, ¼ cană de unt și o linguriță de extract de vanilie.
Încălzește laptele la foc mediu până începe să fiarbă. Într-un bol, amestecă zahărul și amidonul și adaugă rând pe rând gălbenușurile și laptele. Transferă amestecul într-o cratiță și gătește la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă crema. După ce crema s-a legat, ia-o de pe foc și adaugă untul și extractul de vanilie. Răcește complet crema înainte de a o folosi.
Etapa 3 – umplerea și glazura
Pentru pregătirea glazurii, ai nevoie să topești o jumătate de cană de ciocolată neagră sau cu lapte și de ¼ cană de smântână pentru frișcă. Topește ciocolata și amestec-o într-un bol cu smântâna, până ce glazura devine netedă. Lasă glazura să se răcească puțin înainte a acoperi fiecare ecler cu ea.
Pentru a monta eclerele, vei face o tăietură la fiecare capăt, în care să introduci crema. Umplutura va fi introdusă cu un sac de patiserie.
Cum se spune corect: eclere sau ecleruri?
Aceasta este o întrebare aflată pe buzele multor români: cum se spune corect, eclere sau ecleruri?
Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM) din 2005, singura formă de plural acceptată era „ecleruri”. Însă, după după revizuirea aceluiași îndreptar al limbii române, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic din 2021, a adus varianta „eclere” ca fiind cea corectă, aceasta fiind mai des utilizată de iubitorii de dulciuri.
Surse:
https://maison-caffet.com/fr/actualites/post/leclair-une-patisserie-classique-et-un-peu-folle
https://entertainingwithbeth.com/easy-chocolate-eclair-recipe/