Deși este consacrată în Statele Unite ale Americii, sărbătoarea de Halloween își are originile în tradițiile poporului celtic. Data de 31 octombrie este marcată și în calendarul românilor, care așteaptă această sărbătoare cu entuziasm. Aceștia participă la diverse activități, cum ar fi petrecerile tematice, își decorează locuințele cu dovleci și îmbracă diverse costume înfricoșătoare.

Citește mai departe și descoperă mai multe despre originile acestei sărbători, obiceiurile care o însoțesc, dar și cum Halloween-ul a evoluat de-a lungul timpului.

Halloween, sărbătoarea închinată morților de la origini până în prezent

În cultura celtică, din care a luat naștere sărbătoarea de Halloween, oamenii sărbătoreau festivalul Samhain, considerat un moment sacru care marca perioada de sfârșit a recoltei și începutul iernii. În irlandeza veche, denumirea festivalului semnifică „sfârșitul verii”.

În secolul al VIII-lea, această sărbătoare a devenit prilej de comemorare și onorare a morților și sfinților. Cu trecerea timpului, a devenit o festivitate apreciată de copii, prin renumitul „trick-or-treat” (în traducere: ne dați ori nu ne dați), dar și prin îmbrăcarea costumelor cu tematică înfricoșătoare.

Conform tradiției celților, anul nou începe la data de 1 noiembrie, iar în seara de dinaintea acestui eveniment, poarta care separă lumea viilor de cea a morților se deschide. Se considera că spiritele reîntoarse pe pământ puteau crea mari pagube recoltelor, iar pentru a împiedica acest lucru, celții organizau ritualuri și ceremonii de protecție, aprindeau focuri sacre și purtau măști sau costume pentru a înspăimânta duhurile rele.

După ce Imperiul Roman a cucerit aproape întregul teritoriu celtic, aveau să mai fie introduse încă două sărbători – Feralia, o zi din octombrie dedicată comemorării morților și Pomponei, zeița romană a pomilor. Pentru că obiceiurile de Halloween au fost păstrate secole întregi, imigranții irlandezi și scoțieni le-au dus mai departe și în America de Nord, în secolul XIX-lea, iar, sub influența americană, Halloween a ajuns o sărbătoare răspândită și în alte țări.

Care este originea numelui Halloween?

Termenul „Halloween” este o variantă abreviată de la denumirea de bază „All-Hallows-Even”, care semnifică noaptea dinaintea „All Hallows” (Sărbătoarea Tuturor Sfinților). Apoi a urmat fragmentarea sa, devenind „Hallowe’en” până în secolul XX, iar apoi a ajuns sub forma pe care o cunoaștem cu toții – „Halloween”.

O astfel de evoluție nu a reflectat numai schimbările lingvistice, ci și transformarea sărbătorii în sine, care a trecut de la o comemorare religioasă la o festivitate plină de distracție, sărbătorită prin costume, petreceri și tradiția de „trick-or-treating”.

Sărbătoarea Halloween în România

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare ținută în prima sâmbătă din noiembrie, închinată sufletelor celor trecuți în neființă. Într-o astfel de zi, se împart pachete cu diverse mâncăruri pentru săraci, se aprind lumânări, se participă la slujbele de la biserică și se spun rugăciuni pentru cei dragi, care nu mai sunt printre noi.

Pe lângă aceasta, mai există o sărbătoare pe data de 30 noiembrie, noaptea de Sfântul Andrei, care este considerată echivalenta Halloween-ului. Se consideră că, în această noapte, spiritele încep să iasă în lumea celor vii, iar lupii, simbol de seamă în cultura românească, încep să vorbească. Pentru a le ține la distanță, gospodinele pun legături de usturoi la ușile și porțile caselor. Tot aceasta este noaptea în care fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-l visa pe alesul inimii.

Tradiții practicate de Halloween

În prezent, există o mulțime de obiceiuri care sunt puse în practică în noaptea de Halloween, printre acestea fiind amintite și cele de mai jos.

Felinarul lui Jack, tradiție de Halloween

Una dintre tradițiile care provin din cultura celtică legată de această sărbătoare este felinarul lui Jack. Constă în sculptarea dovlecilor pentru plasarea în interiorul acestora a unei lumănâri aprinse. De unde vine acest obicei? Ei bine, legenda îl are în centru pe fierarul viclean Jack, care s-a întâlnit cu diavolul, pe care l-a invitat la masă. Pentru că nu avea cum să plătească tot ce au consumat, Jack i-a cerut diavolului să se transforme într-o monedă. Șiretul fierar a luat moneda și a pus-o în buzunar cu o cruce de argint, care îl împiedica pe diavol să-și reia forma.

Vrând să-și recâștige libertatea, diavolul a promis că îl mai lasă pe fierar să mai trăiască încă zece ani. Zis și făcut. Când au trecut cei zece ani, diavolul a fost păcălit din nou. Pentru că fierarul a comis numeroase fapte rele în timpul vieții, atunci când a murit nu a fost acceptat în paradis și a fost respins și de diavol, rămânând ca sufletul său să rătăcească fără nicio direcție. De atunci, oamenii pun în fața casei un dovleac sculptat simbolic, care să-i amintească lui Jack că nu poate poposi la casele acestora.

Obiceiul colindatului de Halloween

O altă tradiție este cea a colindatului întâlnită peste tot – în apariții cinematografice sau chiar în cărți. Această tradiție poartă denumirea de „trick-or-treating”, unde copiii se îmbracă în costume înfricoșătoare sau amuzante și merg din ușă în ușă pentru a cere dulciuri, spunând adesea „trick or treat!” („ne dați ori nu ne dați” sau, mai precis, „păcăleală sau dulciuri!”).

Această practică își are originea tot din cultura celtică, atunci când oamenii obișnuiau să ofere ofrande de pace spiritelor în noaptea de Samhain, pentru a le îmbuna și a le împiedica să aducă nenorociri asupra recoltelor. În prezent, dacă gazdele nu oferă dulciuri celor îmbrăcați în costume înfricoșătoare atunci când se adresează cu „trick-or-treat”, acestea riscă să fie „păcălite” prin diverse farse inofensive sau glume.

Pregătirea costumelor pentru Halloween

O altă tradiție este pregătirea adecvată a costumelor pentru Halloween, care ține de creativitatea fiecăruia. Se pot lua în considerare costume simple, realizate chiar din articole vechi de îmbrăcăminte sau chiar costume realiste. Oamenii se costumează în vampiri, vârcolaci, fantome, monștri, personaje din filmele de groază, supereroi sau chiar animale.

Obiceiul costumelor a început să fie practicat în Irlanda și Scoția la sfârșitul secolului al XIX-lea, tradiție care s-a răspândit rapid și în Statele Unite ale Americii. Acest obicei este distractiv, fiind pus în aplicare atât de adulți, cât și de copii. Primele costume special create pentru Halloween au apărut între 1920 și 1930 în magazinele americane.

Cu alte cuvinte, sărbătoarea de Halloween este o reamintire a tradițiilor și obiceiulor celților cu privire la onorarea sufletelor celor care au trecut în neființă, dar și la sfârșitul recoltelor. Pe lângă această simbolistică profundă, sărbătoarea a devenit și un prilej de distracție și de organizare a petrecerilor tematice. Tu ți-ai pregătit costumul pentru anul acesta?