Prietenul tău blănos acuză în ultima vreme anumite simptome care ar putea să-ți dea de gândit că suferă de alergii? Atunci trebuie să știi că anumite rase de câini au o predispoziție către astfel de probleme de sănătate. Există anumite situații în care aceștia sunt vulnerabili – atunci când consumă un anumit aliment sau sunt supuși unei schimbări de mediu. Fii la curent cu tot ce înseamnă alergiile la câini, dar și cum îl poți ajuta pe prietenul tău patruped să le facă față.

Cum se manifestă alergiile la câini?

Mâncărimile excesive, iritațiile pielii, problemele respiratorii și gastrointestinale – sunt doar câteva  dintre simptomele pe care patrupedul tău le poate acuza atunci când se confruntă cu alergii. Este important de menționat că acestea pot fi mult mai severe sau mai frecvente la anumite rase de câini. Explicația ar putea fi că au predispoziții genetice care le activează o latură vulnerabilă în fața alergiilor.

Află care sunt rasele de câini afectate frecvent de alergii

La fel ca în cazul oamenilor, și câinii tind să aibă predispoziții genetice care îi fac mai vulnerabili la anumite afecțiuni, inclusiv alergii. Descoperă ce rase de câini pot întâmpina astfel de probleme.

Labrador Retriever

Când vine vorba de câinii Labrador Retriever, trebuie să ai în vedere că deși sunt prietenoși, iubitori și plini de energie, mulți din aceștia se pot confrunta cu o paletă vastă de alergii. Având blana groasă, pot găzdui numeroase bacterii, microbi și virusuri care au un impact negativ asupra sistemului imunitar. Reacțiile cutanate, tulburările gastrointestinale și problemele respiratorii sunt doar câteva dintre alergiile pe care le pot dezvolta.

Printre cele mai frecvente simptome, acordă atenție mâncărimilor excesive și afecțiunilor cronice ale urechii. Împreună cu medicul veterinar, identifică toți factorii declanșatori și încearcă să-ți protejezi câinele de mediile și alimentele percepute negativ de organismul său. De asemenea, nu omite ritualurile de îngrijire, iar pentru îmbăiere poți folosi șampoane cu formulă hipoalergenică.

Beagle

Câinii Beagle au un simț ascuțit al observației, fiind excelenți în activități de vânătoare, însă această capacitate vine la pachet cu un preț. Este o rasă sensibilă în fața alergiilor, mai ales a celor alimentare, confruntându-se deseori cu disconfort gastrointestinal și dermatologic. Aceștia pot dezvolta reacții adverse la anumite ingrediente din hrană, cum ar fi cerealele, carnea de pui sau anumite legume, care se manifestă prin diaree, vărsături sau mâncărimi intense.

Golden Retriever

O altă rasă de câini amenințată constant de alergii este Golden Retriever. În ciuda faptului că au un temperament echilibrat și prietenos, câinii din această rasă sunt predispuși la alergii localizate la nivelul pielii. Pe lângă acestea, pot dezvolta infecții ale urechii, dar și tulburări respiratorii. Fiind animale pline de energie, iubesc să petreacă timp în aer liber și în natură. Din păcate, în timpul sesiunilor de joacă în iarbă sau frunze, în blana bogată își pot face loc numeroși alergeni, cum ar fi polenul, acarienii și particulele de praf.

Ciobănesc german

Sistemul digestiv și pielea sunt părțile cel mai mult afectate de alergii în cazul ciobăneștilor germani. De regulă, sunt afectați de dermatită atopică din cauza alergenilor de mediu, care se manifestă prin mâncărime, căderea părului sau chiar iritații ale pielii.

Nici alergiile alimentare nu sunt lipsite. Tocmai din acest motiv, împreună cu medicul veterinar, trebuie să pui în aplicare o dietă cât mai atent controlată. Pe lângă toate acestea, ciobăneștii germani riscă să dezvolte dermatită și din cauza puricilor.

Bulldog

Având o genetică deficitară, vulnerabilitarea la alergii este destul de ridicată. Bulldogii pot suferi de alergii la nivelul pielii, care se manifestă prin mâncărimi intense și roșeață. Având blana scurtă, aceasta nu poate să protejeze împotriva factorilor de mediu, fiind afectați chiar și de simplul contact cu polenul. În caz de simptome severe, este necesară vizita la cabinetul veterinar.

Alergiile au un impact negativ pentru blănoșii patrupezi, însă rasele menționate mai sus sunt cele mai predispuse să le dezvolte. Vizitează cabinetul veterinar ori de câte ori este necesar și ține cont de indicațiile medicului pentru a-i reda prietenului patruped echilibrul interior.

 

Surse:

https://wagwalking.com/condition/predisposition-to-allergies

https://www.scotsman.com/lifestyle/family-and-parenting/allergic-dog-breed-loving-breeds-dog-allergic-pollen-dust-food-adorable-labrador-retriever-3422847

http://www.dogallergiesonline.com/prevention/allergies-in-dogs/allergy-prone-dog-breeds/