Fiecare gospodină deține o rețetă de clătite franțuzești, căreia îi aduce în timp îmbunătățiri sau pe care o personalizează după placul celor dragi. Însă, în mod obiectiv, indiferent de felul în care au fost obișnuite gusturile, știi să recunoști o clătită bine făcută, cu o consistență ideală, un gust savuros și o textură care îmbină fericit moliciunea cu porozitatea și nu cauzează probleme digestive.

Se pot obține clătite acceptabile, comestibile, însă, prin comparație, vei putea identifica texturi cauciucate după răcire, gusturi prea pregnante de ou, aluaturi care pică greu și foi prea uscate. Iată câteva dintre secretele celor mai gustoase clătite!

Alchimia perfectă a ingredientelor din aluatul de clătite

Ingredientele de bună calitate, proaspete sunt o condiție obligatorie pentru obținerea unui gust savuros.  Trebuie să existe un echilibru al ingredientelor solide și lichide. Un aluat de clătite trebuie să conțină ouă, lapte și făină. Pentru fiecare ou folosit poți adăuga 100 de ml de lapte și 100 g de făină de grâu. Vei obține un aluat pufos și aerat cu apă minerală, adăugată în proporție de jumătate din cantitatea de lapte folosită. 

Se obține un aluat lichid, cu o consistență de smântână de gătit mai grasă sau de lapte bătut. Dacă are consistența necesară, nu se va lipi la copt și clătitele vor putea fi întoarse cu ușurință. Zahărul este opțional și se adaugă în cantități mici sau deloc, mai ales când intenționezi să folosești umplutură sărată. 

Ingredientele folosite trebuie să fie reci, astfel încât să activeze glutenul din făină și să nu rupă legăturile amestecului.

Sarea, secretul unui gust plin, care accentuează dulceața umpluturii

Sarea este un ingredient de bază al clătitelor, care dă gust și transformă o foaie insipidă în ceva gustos, care se îmbină perfect cu umplutura. Pentru a te asigura că ai pus suficientă sare, poți gusta aluatul în timpul preparării. Acesta trebuie să se simtă sărat la gust. După coacere, nu vei mai simți sarea, însă diferența de gust este incomparabilă.

Puțin unt topit adaugă savoare

Nu trebuie să uităm că preparatul vine din Franța, o gastronomie care utilizează din belșug untul la gătit. Cele mai bune clătite au în compoziție unt topit. Adaugă tot atâtea linguri de unt topit câte ouă ai pus în aluat sau câte sute de grame de lichid, apă sau lapte. Untul topit trebuie adus la temperatura camerei și nu turnat fierbinte în aluat.

Lasă aluatul să se odihnească aproximativ 20 de minute

Multe persoane sar peste această etapă și se pot confrunta cu un aluat prea subțire și fragil la primele clătite, având tendința să adauge făină suplimentară, și cu un aluat prea gros către finalul coacerii clătitelor, mai ales la cantități mari. Dacă lași aluatul să se odihnească, vor ieși bulele de aer mai ușor, spuma de deasupra se va omogeniza în conținut, iar legăturile din făină se vor activa mai bine. Primele clătite nu se vor rupe și nu se vor lipi, iar ultimele vor avea aceeași consistență ca primele. 

Un aluat de clătite poate fi preparat și cu o zi înainte și ținut la frigider. Dacă devine prea consistent, se mai adaugă apă.

Cum coci clătitele pentru un gust și un aspect perfect?

Clătitele se coc în tigăi speciale, antiaderente. Însă uleiul folosit la prăjit își are importanța lui în ceea ce privește textura, aspectul, dar și gustul. Se folosește puțin ulei la unsul tigăii. Acesta va păstra moliciunea clătitelor, le va da un gust mai bun și va permite formarea unor părți mai maronii pe suprafața lor. O clătită albă, fără acele pete, este posibil să fie coaptă insuficient și să nu fie foarte sănătoasă la digerat.

Păstrează foile de clătite una peste alta pentru menținerea prospețimii

Ai copt clătitele și tentația este să le umpli pe toate. Dacă nu sunt consumate imediat, își pot pierde repede prospețimea și textura inițială. Le poți păstra mai bine neumplute, cu foile una peste cealaltă, acoperite cu un capac.

Umpluturile pot fi diverse, de la dulcețuri, gemuri, creme de ciocolată sau de alune și până la brânzeturi dulci sau sărate. Împachetarea clasică, prin rulare, le păstrează cel mai bine calitățile, însă poți încerca și împăturirea în patru sau alte modalități creative.

Pentru a obține clătite perfecte, fiecare detaliu contează, de la alegerea ingredientelor și echilibrul lor în aluat, până la tehnica de coacere și păstrarea prospețimii. Un aluat bine făcut, cu ingrediente de calitate și puțin unt topit, va da naștere unor clătite pufoase, cu o textură ideală și un gust savuros. Odihnirea aluatului și folosirea unei tigăi antiaderente, bine unse, sunt secretele pentru clătite coapte uniform și ușor de manevrat. Cu umpluturi variate și prezentări creative, clătitele devin un deliciu atât în varianta dulce, cât și sărată, transformând orice masă într-o experiență de neuitat a gustului.