Sinuzita, cunoscută și sub denumirea de inflamarea sinusurilor, este o afecțiune răspândită atât în rândul copiilor, cât și la adulți, mai ales în sezonul de toamnă-iarnă. Modul de manifestare este simplu: țesuturile care căptușesc sinusurile devin inflamate și umflate, de obicei din cauza unei infecții. Din cauza inflamației, drenajul firesc al mucusului este împiedicat, ceea ce duce la congestie și senzație de presiune la sinusuri.
Afecțiunea poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene sau fungice, însă, în unele cazuri, este declanșată de alergii. Pot fi afectate persoane din toate categoriile de vârstă și se poate manifesta sub formă acută sau cronică. Conform unor studii internaționale, sinuzita este mai frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârsta între 20 și 39 de ani decât la bărbați.
Sinuzita la copii, cum se manifestă?
Sinuzita la copii se poate manifesta diferit față de cea la adulți. Cei mici experimentează o stare de iritabilitate, tuse, respirație urât mirositoare și o stare generală neplăcută. Aceștia se pot confrunta cu un apetit scăzut, dificultate de a adormi sau chiar dificultate de a respira.
Simptome care anunță prezența sinuzitei la copii
Există câteva simptome care ar putea să-ți dea de gândit cu privire la starea de sănătate a copilului tău. Poți suspecta că suferă de sinuzită atunci când:
- tușește persistent, mai ales pe durata nopții, din cauza secrețiilor care se scurg la nivelul faringelui superior;
- respiră dificil și are secreții mucopurulente, situație în care se poate confrunta cu sinuzită bacteriană;
- experimentează febră pentru perioade îndelungate;
- se confruntă cu o stare inexplicabilă de iritabilitate și refuză să mănânce sau mănâncă foarte puțin;
- acuză dureri severe cu privire la sinusurile frontale sau o senzație de presiune ieșită din comun;
- acuză dureri de cap, însoțite de respirație urât mirositoare și o diminuare a simțului olfactiv.
Imediat ce ai observat astfel de simptome, cel mai indicat ar fi să apelezi cât mai curând la medicul ORL pentru o evaluare amănunțită și un diagnostic corect. Specialistul ORL poate afla în urma unor testări clinice și de laborator dacă este vorba despre o simplă răceală sau despre o infecție mai complexă a sinusurilor.
Diagnosticul corect al sinuzitei la copii
Ai observat în ultima vreme că fiul sau fiica ta începe să se confrunte cu o congestie nazală, durere facială, febră, tuse persistentă, mai ales noaptea, și secreții nazale galbene sau verzi? Cel mai probabil, vei suspecta că se confruntă cu o răceală normală. Pentru a avea certitudinea că obții un diagnostic corect, cel mai bine este că te adresezi medicului ORL-ist pediatru. În urma examenului clinic, dar și investigațiilor imagistice și/sau de laborator, cadrul medical poate stabili un diagnostic corect.
Metode de tratament pentru copiii cu sinuzită
Sinuzita pediatrică poate fi inconfortabilă pentru cei mici și, de cele mai multe ori, este nevoie de un tratament personalizat, pentru a se vindeca în parametri optimi, fără complicații. Unul dintre tratamentele care se recomandă pentru o astfel de problemă este cel farmacologic, care constă într-o terapie cu antibiotice după evaluarea antibiogramei.
Se mai poate recomanda și terapia cu mucolitice pentru fluidizarea secrețiilor care cuprinde antiinflamatoare, antihistaminice, decongestionante nazale. Acestea sunt de ajutor pentru reducerea inflamației mucoasei nazale, dar și pentru ameliorarea disconfortului. Medicul de specialitate poate să recomande și tratamentul chirurgical în cazurile mai rare în care secrețiile nazale rămân blocate în sinusuri, iar pacientul nu răspunde corespunzător la tratamentul cu antibiotice.
Sinuzita la adulți, cum se manifestă?
Chiar și adulții riscă să se confrunte cu sinuzită, mai ales dacă au alergii, polipi nazali sau sunt expuși frecvent la factori poluanți. La adulți, sinuzita se manifestă prin simptome, cum ar fi congestie nazală, secreții groase, galben-verzui, durere și presiune în zona frunții, obrajilor, dureri de cap și, uneori, febră ușoară. De asemenea, resimt oboseală și disconfort general din cauza presiunii la nivelul sinusurilor.
Cum se declanșează sinuzita la adulți?
Infectarea sau inflamarea mucoasei care protejează sinusurile reprezintă principalul factor care anunță prezenta sinuzitei, acest lucru fiind frecvent întâlnit în timpul sezonului rece. Presiunea de la nivelul sinusurilor devine de-a dreptul dureroasă, afectând capacitatea de concentrare, starea de bine și chiar calitatea somnului.
Bacteriile și fungi sunt cele care declanșează sinuzita atunci când pătrund în sinusuri și provoacă infecții. În mod normal, sinusurile sunt sterile, dar când drenajul acestora este blocat din cauza unei răceli, alergii sau a unui sept nazal deviat, bacteriile și fungi nu mai pot fi îndepărtate cu ușurință. Sinuzita bacteriană este mai frecvent întâlnită decât cea cauzată de fungi, dar ambele pot duce la simptome severe, cum ar fi durerea facială intensă, congestia și secrețiile nazale dense.
Diagnosticul corect al sinuzitei la adulți
În cazul în care suferi de o durere puternică la nivelul feței, dinților, ochilor sau chiar a nasului, dacă durerea de cap este persistentă și nu poate fi ameliorată sub nicio formă, iar febra depăsește 38 de grade, trebuie să te adresezi unui medic de specialitate.
Odată ajuns la cabinet, medicul va începe evaluarea clinică și îți va recomanda să faci o serie de teste. Pe baza acestora, îți va putea oferi un diagnostic precis și, totodată, un tratament pe măsură pentru a te vindeca în mod corespunzător. Iată care sunt investigațiile pe care s-ar putea să ți le solicite medicul:
- Endoscopia nazală – intervenție prin care medicul poate să analizeze și să verifice interiorul foselor nazale cu ajutorul unui tub subțire; intervenția nu este dureroasă, doar puțin incomodă;
- Examinări imagistice – pentru identificarea corectă a problemei pot fi necesare investigații CT (tomografie computerizată) sau RMN (rezonanță magnetică nucleară);
- Investigații de laborator – verificarea culturilor sinusale și nazale pentru identificarea agentului bacterian;
- Teste special concepute pentru alergii – pot ajuta la identificarea alergenilor specifici care declanșează reacțiile alergice.
Metode de tratament pentru sinuzita la adulți
Există și câteva modalități de tratament pe care le poți lua în considerare dacă ai fost diagnosticat cu sinuzită. Bineînțeles, cel mai bine este să ții cont de sfatul medicului, care îți poate recomanda următoarele soluții:
- Tratament medicamentos – constă în diverse soluții saline special concepute pentru curățarea foselor nazale, corticosteroizi fie orali, fie injectabili sau chiar corticoterapie locală nazală. De asemenea, se pot prescrie decongestionante nazale, analgezice, antibiotice etc.;
- Tratament chirurgical – se aplică în cazul sinuzitei cronice, pentru drenarea sinusurilor nazale. Tratamentul este indicat pentru persoanele care au rezistență la tratamentul medicamentos;
- Remedii naturale – pentru că mama natură ne este întotdeauna alături, poți să-ți îndrepti atenția către ceaiul de ghimbir, un puternic remediu antiviral, antiinflamator și antiseptic. Nici ceaiul de echinaceea nu trebuie să-ți lipsească din casă, fiind eficient pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Poți lua în considerare și ceaiul de cimbru, muguri de pin, mușețel, salvie etc. Toate acestea pot fi consumate în completarea unui tratament principal, pentru a reduce senzația de disconfort.
Sinuzita este o afecțiune frecvent întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Poate fi cauzată de factori diverși, cum ar fi infecțiile virale, bacteriene sau chiar alergii. Pentru o diagnosticare corectă, trebuie să te adresezi medicului de specialitate și să efectuezi toate investigațiile necesare. Fie că este vorba despre sinuzită acută sau cronică, un consult medical de specialitate este important pentru identificarea cauzelor, dar și pentru punerea în aplicare a tratamentului potrivit.
Surse:
https://www.webmd.com/allergies/sinusitis-and-sinus-infection#1
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=sinusitis-in-children-90-P02063
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis