Copiii au capacitatea de a învăța într-o varietate de moduri, mai ales dacă sunt însoțite de oportunități de explorare și de joacă. Activitățile extrașcolare sau extracurriculare sunt o parte esențială a unei educații complete și variate. Înscrierea celui mic la cursuri și activități în afara orarului de la școală este pozitivă pentru asimilarea de cunoștințe, abilități și dezvoltarea sa generală.
Pentru copiii mai mari, activitățile extracurriculare joacă un rol esențial în procesul de înscriere la facultate, ajutându-l să facă față mai bine examenelor și cerințelor anilor de studiu. Acestea reprezintă o modalitate bună pentru un tânăr de a ieși în evidență față de alți candidați și oferă oportunități de a-și valorifica interesele, abilitățile și talentele, într-un cadru care poate depăși traseul academic obișnuit. Care sunt însă activitățile și cursurile extrașcolare cele mai potrivite copilului tău?
Tipuri de activități extrașcolare și oferta de pe piața din România
Activitățile extracurriculare sunt cursuri și ateliere la care copiii pot participa în afara mediului normal de învățare din clasă. Acestea sunt concepute pentru a îmbunătăți experiența de învățare a unui copil și pentru a consolida lecțiile învățate în clasă. Activitățile le permit copiilor să-și exerseze și să-și folosească abilitățile într-un mod mai practic. Acestea pot fi uneori organizate chiar de către școală, de Palatul Copiilor sau pot fi desfășurate independent de către elevi.
Oferta de pe piața din România include numeroase astfel de activități:
- Activități sportive: fotbal, baschet, tenis, înot, arte marțiale, dans
- Activități culturale și artistice: cursuri de teatru, de cântat la instrumente, de canto, de arte plastice – pictură, desen, modelaj, de fotografie și film, de jurnalism
- Activități educaționale și de dezvoltare personală: cursuri de limbi străine, cursuri de dezbateri, cursuri de antreprenoriat, cursuri de programare și robotică, cursuri de gătit, cursuri de prim ajutor.
Acestora li se adaugă bine-cunoscutele meditații la limba română și matematică, precum și la materii pe care elevul dorește să le aprofundeze pentru olimpiade și concursuri, pentru examenele pe care le are de susținut și care sunt în strânsă legătură cu programa școlară.
Cum alegi cele mai potrivite activități extrașcolare pentru copilul tău?
Înainte de a înscrie copilul la activități extrașcolare, asigură-te că este pregătit fizic și emoțional pentru ele. Părinții au tendința de a-și împinge copiii către performanță, iar uneori aceștia din urmă dezvoltă repulsie în loc să fie impulsionați. În al doilea rând, cursurile trebuie să fie potrivite vârstei și nivelului de cunoștințe și abilități ale celui mic.
Alegerea activităților extracurriculare potrivite se face și în funcție de dorințele și înclinațiile copilului. Părinții pot observa ce le place propriilor copii, la ce sunt buni sau pot cere sfatul educatorului, învățătorului sau dirigintelui.
Alegerea activităților extrașcolare potrivite pentru copilul tău este esențială pentru a-i susține dezvoltarea armonioasă și a-i stimula interesele și talentele naturale. Este important să te asiguri că aceste activități sunt echilibrate cu timpul liber al copilului, astfel încât să rămână o experiență plăcută și constructivă, nu o sursă de stres. Implicarea copilului în procesul de selecție și monitorizarea evoluției lui în timp sunt factori cheie pentru a-l ajuta să profite la maximum de oportunitățile oferite de activitățile extracurriculare.
Surse:
https://childwatch.com/blog/2024/02/29/6-tips-for-choosing-the-best-activities-for-your-kids/