Patru piese de tezaur dacic din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, constând în celebrul Coif de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, au fost furate sâmbătă dimineață din Muzeul Drents, unul dintre cele mai prestigioase muzee din Europa, situat în Assen, Olanda.

„Un act terorist și o pierdere pentru umanitate”

Emanuel Viorel Petac, președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor (CNMC), a catalogat furtul ca fiind „un act terorist” și a subliniat gravitatea situației:

„Dacă cineva ajunge să pună bombă pentru a arunca în aer peretele unui muzeu ca să fure artefacte, conștientizăm această nouă realitate. Este de o gravitate incredibilă pentru că este vorba de profesionalizarea rețelelor”, a declarat Petac, potrivit Digi24.

Președintele CNMC a mai adăugat că piesele furate nu sunt doar parte a patrimoniului național, ci au o valoare universală, reprezentând o pierdere ireparabilă pentru umanitate.

Cum s-a desfășurat jaful

Într-un mod care pare desprins dintr-un scenariu de film, hoții au folosit explozibil pentru a distruge un zid al clădirii, iar întreaga operațiune nu a durat mai mult de două minute, potrivit autorităților olandeze.

Poliția a făcut publice imagini cu jaful, suspecții, inițial considerați trei, s-au dovedit a fi patru. Aceștia ar fi fugit în Germania imediat după comiterea furtului, conform unor surse din anchetă.

Români, în vizorul autorităților

Autoritățile olandeze suspectează implicarea unor cetățeni români, însă ministrul român al Justiției, Radu Marinescu, a subliniat că ancheta trebuie să fie bazată pe probe riguroase.

Ministrul a confirmat că autoritățile române colaborează strâns cu cele olandeze și cu Interpolul pentru a recupera artefactele furate. „Rigoarea și cooperarea internațională sunt esențiale în acest caz,” a declarat acesta. În România, a fost formată o celulă de criză guvernamentală pentru a sprijini eforturile de investigare.

Cazul nu este primul de acest fel din Olanda

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a evidențiat, conform Digi24,  că astfel de incidente nu sunt fără precedent în Olanda.

În 2024, la o galerie de artă din Oisterwijk, hoții au folosit explozibil pentru a fura două lucrări ale lui Andy Warhol, deteriorând alte două. Acest tip de infracțiuni indică o „etapă nouă de infracționalitate,” în care rețelele de hoți devin tot mai sofisticate.

Petac a atras atenția asupra dificultății de a recupera artefactele: „Unele piese furate în trecut sunt și astăzi căutate, deși eforturile autorităților sunt continue”.

El a subliniat că România trebuie să-și consolideze măsurile de securitate, dar și să continue politica de diplomație culturală, care a permis organizarea unor expoziții de amploare internațională.

Piesele de tezaur au fost trimise la Muzeul Drents ca parte a unui proiect amplu de diplomație culturală inițiat de Muzeul Național de Istorie a României. Fosta ministră a culturii, Raluca Turcan, a explicat, la Parlament, duminică dimineața, că aceste proiecte sunt esențiale pentru promovarea valorilor culturale ale României pe plan internațional.

Totuși, Turcan a atras atenția asupra „lucrurilor ciudate” din acest jaf, inclusiv utilizarea explozibilului, selecția precisă a obiectelor furate și momentul ales – ultima zi a expoziției.