Chiar dacă nu au ochi să vadă cum cad frunzele în apropierea lor sau în depărtare, plantele „simt” schimbarea anotimpurilor. Odată cu scurtarea zilelor și cu temperaturile din ce în ce mai scăzute, ele încep să-și schimbe obiceiurile de dezvoltare. 

Află în continuare ce este de făcut pentru a îngriji plantele din balcon cât mai bine, astfel încât să fie protejate și să te bucure în continuare cu frumusețea lor.

Câteva lucruri de care să ții cont în îngrijirea plantelor toamna

În timp ce unele specii sunt mai „fericite” pe timp de toamnă, altele sunt mai puțin active și se pregătesc de hibernare. Pentru a le îngriji pe fiecare cum se cuvine, ține cont de aceste recomandări:

  • Nu uda plantele prea mult – în timpul toamnei, dacă uzi prea mult plantele, există riscul ca rădăcinile să putrezească. De fapt, în această perioadă este mai bine să reduci frecvența de udare, pentru că plantele nu mai cresc atât de mult, deci nu mai au nevoie de apă din belșug;
  • Ține cont de cerințele fiecărei plante – plantele erbacee sunt mai sensibile decât cele lemnoase la temperaturile reci, iar foioasele pot fi mai rezistente decât arbuștii veșnic verzi în aceste condiții;
  • Îngrășămintele, mai puțin necesare – pe măsură ce zilele devin mai scurte, majoritatea plantelor nu mai au nevoie de fertilizare frecventă. Excepție fac plantele cu flori de toamnă, cum ar fi hibiscusul, sporul casei sau violetele africane, care pot continua să înflorească și în această perioadă;
  • Protecție împotriva temperaturilor scăzute – plantele de pe balcon sunt mult mai expuse temperaturilor exterioare decât cele din casă sau apartament. Pentru ele, nopțile reci pot fi o adevărată provocare. Este recomandat să muți plantele sensibile în interior sau să le adăpostești într-un loc ferit de vânt și ploaie. Plantele mai rezistente pot rămâne afară, dar este bine să le așezi într-o zonă protejată, unde să nu fie afectate direct de frig.

Pregătirea plantelor de balcon pentru iarnă

Majoritatea plantelor în ghiveci trebuie protejate pe timpul sezonului rece, chiar înainte ca temperaturile să înceapă să scadă vertiginos. Dacă le lași prea mult timp în aerul rece, s-ar putea să le faci tranziția și mai grea. 

Pentru a le îngriji cum se cuvine, este necesar mai întâi să le verifici frunzele și pământul, pentru a depista o eventuală infestare sau urme lăsate de dăunători. Frunzele moarte și inflorescențele vor fi curățate, cu grijă însă! Unele frunze sau vârfuri pot fi ușor îngălbenite, din cauza frigului, fără să fie vorba de vreo boală și va fi nevoie de îndepărtarea lor.

Având în vedere că zilele sunt tot mai scurte, iar plantele sunt private de lumină, caută să le așezi pe lângă ferestre, astfel încât să primească o cantitate rezonabilă de lumină naturală. În cazul locuințelor care nu dispun de ferestre orientate spre sud, se poate opta pentru lumină artificială.

Îngrijirea plantelor de balcon în timpul toamnei necesită o atenție sporită. Adaptarea frecvenței de udare, ajustarea fertilizării și protejarea împotriva frigului sunt pași esențiali pentru a menține plantele sănătoase și viguroase în perioada sezonului rece.