Brumărel debutează rece, dar însorit, sub semnul binecuvântării divine, al sărbătorii numite Acoperământul Maicii Domnului. Află care este întâmplarea minunată care a dus la această prăznuire, ce semnificații i se atribuie și cum trebuie să cinstești ziua de 1 octombrie, consemnată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Acoperământul Maicii Domnului, minunea din Biserica Vlaherne

Ai aflat că e sărbătoare azi, însă ceea ce dă substanță și frumusețe actelor de devotament și cinstire către persoanele divine este cunoașterea semnificațiilor, în acest caz ale datei de 1 octombrie, când celebrăm Acoperământul Maicii Domnului. Părinții Bisericii au rânduit-o în calendar pentru a comemora minunea săvârșită în secolul a X-lea în Biserica Vlaherne din Constantinopol, azi Istanbului Turciei.

Acest locaș, construit încă din secolul al V-lea și închinat Sfintei Fecioare, a fost martorul, alături de preoții și credincioșii prezenți la slujbă, arătării Maicii Domnului, înconjurată de alaiul apostolilor, sfinților și mucenicilor, deasupra capetelor celor prezenți la rugăciune. Apariția s-a petrecut în timpul domniei împăratului Leon cel Înțelept (886-912). Era o vreme de restriște, în care poporul se ruga să nu fie nimicit în atacul iminent asupra cetății. Atacatorii erau ruși, necreștinați încă.

Tradiția ne spune că Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, slujind alături de ucenicul său, Epifanie, și-a ridicat privirea și a văzut-o pe Maica Domnului deasupra altarului venind și acoperind cu un văl spațiul de deasupra capetelor credincioșilor care se rugau. Ea însăși se ruga alături de ei pentru izbăvirea cetății, pe care Dumnezeu a și cruțat-o, atacul invadatorilor temuți nemaiavând loc.

Vestea minunii s-a răspândit, Biserica a decis să ne amintim anual de ea, având în vedere semnificația profundă a acesteia. Rolul Maicii Domnului, atunci, cât și în alte prilejuri și situații din viața noastră, este acela de protectoare, de mijlocitoare în fața Fiului ei și de grabnic ajutătoare, ocrotind pe cei ce i se roagă cu credință și îi cinstesc sărbătorile.

Din Biserica Vlaherne, după căderea Constantinopolului, în anul 1453, nu au mai rămas decât ruinele și izvorul tămăduitor. După ce grecii au primit în administrare locul în secolul al XIX-lea, au ridicat aici un mic locaș de cult. Pelerinii pot admira azi patru scene pictate pe peretele de deasupra Izvorului, realizate de pictorul Eirenarchos Covas în anul 1964. Reprezentările evocă marile momente din trecut ale Bisericii Vlaherne.

Ce trebuie să faci pe 1 octombrie? Tradiții și obiceiuri

Data de 1 octombrie este marcată astăzi în calendar cu cruce roșie, deci Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare cu prăznuire. Acest lucru înseamnă că în bisericile ortodoxe se oficiază Liturghia. Credincioșii care pot ajunge în sfintele lăcașuri participă la Sfânta Taină a Euharistiei, în cadrul căreia se pot împărtăși după ce în prealabil s-au spovedit și au luat dezlegare de la duhovnic.

Biserica a închinat Sfintei Fecioare și minunii săvârșite de ea un Acatist, intitulat ca atare, „Acatistului Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului”, care poate fi rostit la rugăciune atât în biserică, dar și în propria casă. Se aprinde candela sau o lumânare la icoana Maicii Domnului, se îngenunchează după puteri, apoi se rostesc rugăciunile începătoare, condacele și icoasele și rugăciunea finală din acatist. Acesta se poate citi oricând, la vreme de primejdie, pentru a potoli urgia naturii, răutatea oamenilor, pentru ajutor în necaz, boală, dezbinare, pentru binele copiilor, pentru nașterea de prunci, pentru luminarea înainte de a lua o decizie.

Fiind cruce roșie, gospodinele nu trebuie să spele, să coasă, să repare sau să deretice prin casă. Cei care lucrează pământul trebuie să îl lase să se odihnească în această zi și a primi binecuvântarea Maicii Domnului și ocrotirea ei, pentru roade bogate în anul ce vine.

Rugăciuni către Maica Domnului din Acatistul Sfântului Acoperământ

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, Împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul, dacă tu, Stăpână, nu-L vei milostivi asupra noastră. Ție toate sunt cu putință de la Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstorilor noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; soților, dragoste și înțelegere; fiilor, ascultare; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.”

 

Surse:

https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-vlaherne-67747.html

https://doxologia.ro/acatistul-sfantului-acoperamant-al-maicii-domnului

Foto: https://abcortodox.ro/2023/10/minunea-de-la-vlaherne-acoperamantul-maicii-domnului-cum-si-de-ce-s-a-aratat-fecioara-maria-la-ora-4-in-biserica-din-vlaherne-video