Tulburările de alimentație pot să apară la orice vârstă, dar mai ales în perioada adolescenței. Dacă nu sunt tratate la un specialist, psiholog sau psihiatru, acestea pot avea efecte neplăcute pe termen lung și chiar pot fi fatale.

Ce este tulburarea de alimentație și care sunt simptomele

O tulburare de alimentație este o disfuncție a comportamentului alimentar, care influențează în mod negativ sănătatea fizică și psihică a unei persoane. Aceste tulburări debutează adesea în adolescență sau la vârsta adultă timpurie, dar se pot declanșa la orice vârstă.

Anorexia nervoasă și bulimia sunt principalele tulburări de alimentație, care sunt afecțiuni cronice grave, de multe ori subdiagnosticate și care nu sunt tratate corespunzător. Este important ca părinții sau îngrijitorii să recunoască simptomele lor pentru a le oferi copiilor și adolescenților suportul de care au nevoie pentru a se recupera.

Simptomele variază în funcție de tipul tulburării și includ:

  • schimbări de dispoziție;
  • căderea părului;
  • oboseală, amețeli sau leșin;
  • pauze frecvente la baie după masă;
  • modificări inexplicabile în greutate;
  • transpirație sau bufeuri;
  • înstrăinarea în pauzele de masă;
  • retragere din viața socială;
  • ascunderea sau aruncarea alimentelor;
  • fixarea pe calorii, alimente, pierdere în greutate;

Cauzele tulburărilor de alimentație

Ca și boala în sine, cauzele sale sunt complexe. Există o combinație de factori care sporesc riscurile ca o persoană să sufere de o astfel de tulburare:

  • factori biologici – genetica are un rol în dezvoltarea acestor tulburări, Și serotonina este implicată, pentru rolul său de a regla dispoziția și apetitul;
  • factori socio-culturali – societatea de astăzi, în care se promovează slăbitul și formele perfecte  afișate pe social media pot contribui la dezvoltarea problemelor, mai ales în rândul adolescenților;
  • factori comportamentali – unele tipare comportamentale pot isca tulburări de alimentație. De exemplu, tulburările pot apărea la persoanele care țin diete;
  • factori de dezvoltare – problemele în dezvoltarea tipică din copilărie pot crește riscul tulburărilor de alimentație;
  • factori psihologici – tulburările de alimentație apar împreună cu afecțiuni de sănătate mintală, precum tulburările de dispoziție sau tulburarea obsesiv-compulsivă. 

Rolul părinților în gestionarea afecțiunilor

Sunt mai multe consecințe medicale sau asupra sănătății mintale care pot apărea din cauza comportamentelor alimentare dezordonate. Este important să iei în serios toate schimbările care apar la copii sau adolescenți și să discuți cu un specialist despre ce este de făcut.

Adolescenții cu tulburări de alimentație nu pot să depășească singuri această problemă și au nevoie atât de un tratament personalizat, cât și de sprijin din partea familiilor lor. Acest lucru implică monitorizarea îndeaproape a comportamentelor alimentare de către părinți și oferirea unei varietăți de alimente, pentru ca adolescentul să aibă parte de o nutriție adecvată în fiecare zi.

Atitudinea părinților nu trebuie să fie una critică, ci ei trebuie să folosească strategii inteligente pentru a se asigura că tinerii nu se implică în obiceiuri alimentare dezordonate, folosind empatia, dar și autoritatea. Ca părinte, este important să nu dai înapoi, dezarmat de posibilitatea de a se isca certuri la ora mesei, pentru că adolescentul nu cedează în fața tulburării de alimentație. Amintește-ți doar că nu copilul și-a dorit o astfel de problemă și că datoria ta este aceea de a-l ajuta să lupte cu ea și să biruiască.

Ajutorul psihologului pentru copii și adolescenți

Cei care diagnostichează o tulburare de alimentație sunt medicii psihiatri, după ce examinează simptomele și efectuează un examen fizic. Atât psihiatrul, cât și psihologul pot efectua o evaluare psihologică pentru a afla mai multe despre comportamentele și convingerile adolescentului. 

Abordarea tulburărilor de alimentație se face pe mai multe căi, una dintre cele mai utilizate fiind psihoterapia. Un psihoterapeut poate stabili ce formă de psihoterapie este cea mai potrivită pentru fiecare persoană. Mulți adolescenți răspund foarte bine la terapia cognitiv-comportamentală, care-i ajută să înțeleagă și să schimbe tiparele de gândire distorsionate, care conduc la comportamente și emoții. 

O altă componentă în gestionarea tulburărilor de alimentație o reprezintă medicamentația. Unii oameni suferă și de alte afecțiuni, în paralel, cum ar fi anxietate sau depresie. Antidepresivele sau anxioliticele pot ameliora aceste probleme, impulsionând și gândurile mai bune despre sine și despre mâncare.

Consilierea nutrițională este o altă metodă care poate funcționa în aceste cazuri. Un dietetician poate ajuta la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare, oferind totodată planuri nutritive echilibrate, sfaturi pentru cumpărături, pentru planificarea și pregătirea meselor.

Persoanele cu tulburări de alimentație se recuperează adesea și continuă să trăiască o viață sănătoasă. Este important însă să descoperi problemele din timp. Sunt mai multe niveluri de îngrijire: terapia ambulatorie, ce include consiliere o dată pe săptămână,  terapia intensiv ambulatorie – de mai multe ori pe săptămână sau spitalizarea. Nu ezita să contactezi un psiholog pentru copii sau adolescenți dacă sesizezi o problemă în această direcție.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/eating-disorders-and-teens 

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eating-disorders/eating-disorders-in-children-and-adolescents 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4152-eating-disorders